Juha Frondelius, (KD) och Inger Fredriksson (C) är båda ute efter oppositionsrådsplatsen i Katrineholm. Foto: SVT

KD och C vägrar lämna över oppositionsrådsposten till SD i Katrineholm

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna är ute efter posten som oppositionsråd i Katrineholm. Men nu meddelar Centerpartiet och Kristdemokraterna att de också utmanar om platsen.

Även om SD lyckas tillsätta alla sina sex platser i kommunfullmäktige är sannolikheten att de får rollen som oppositionsråd inte särskilt stor. De övriga oppositionspartierna har nämligen ingått ett samarbete sedan tidigare och har tillsammans 15 mandat.

– De är välkomna att ställa sig upp och företräda sin roll i fullmäktige, men under de senaste åtta åren har de knappt kommit upp på podiet och berättat vad de vill med sin politik. Men tycker de att det är dags att kandidera till oppostionsrådsposten får de ta det i fullmäktige så får vi se vad röstetalet blir, säger Juha Frondelius, KD:s gruppledare.

Val 2018 – #dinröst

”Klart vi måste aspirera”

Samtidigt pågår en intern strid mellan oppositionspartierna om vem som egentligen ska få oppositonsrådsplatsen. Centerpartiet har fått flest röster och tänker utmana om posten, som Liberalerna i dag sitter på.

– Har vi fått väljarnas förtroende med fyra mandat är det klart att vi måste aspirera på den, säger Inger Fredriksson, gruppledare för Centerpartiet.

Ännu en utmanare

Även KD vill ha posten, trots att de bara har tre mandat.

– Det är en förhandling. Den som är bäst lämpad ska få platsen och det har inget med mandaten att göra. Det kan vara en tradition, men jag utmanar den traditionen, säger Juha Frondelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet