Foto: Privat

Centern gör historiskt val i Nordmaling: ”Gråtit glädjetårar”

Uppdaterad
Publicerad

I Nordmaling brukar det bli maktskifte vid varje val – Centerpartiet gör nu ett historiskt val och behåller styret i kommunen.

Samtidigt ser Fria Demokraterna ut att plocka röster från Socialdemokraterna som backar.

Centerpartiet går framåt och är vinnare i kommunvalet i Nordmaling.

– Vi har gråtit glädjetårar. Det känns fantastiskt. Det är ett kvitto på att det vi har gjort har varit bra. Vi hade räknat med att vi skulle minska eftersom vi ökade förra gången. Det är hela 27 år sedan ett parti behöll majoriteten under mer än en mandatperiod. Vi är stolta, säger Madelaine Jakobsson (C), kommunalråd.

Val 2018 – #dinröst

Statsvetaren: ”Det är en splittring”

Fria Demokraterna som bröt sig loss från Socialdemokraterna får över sju procent av rösterna. Samtidigt som Socialdemokraterna tappar lika mycket.

– Det är en splittring och Socialdemokraterna har försvagats av det här. Moderaterna och Liberalerna backar och de väljarna har förmodligen gått till Centerpartiet säger Magnus Blomgren, statsvetare.

Sverigedemokraterna går också framåt i kommunen och blir tredje största parti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet