– Det är fantastiskt roligt, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C) efter Centerpartiets framgång i kommunvalet i Vimmerby. Foto: SVT

Centern största vinnaren i Vimmerby

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet får stor framgång i kommunvalet i Vimmerby och tar fyra nya mandat. Samtidigt backar Socialdemokraterna och tappar 13,7 procentenheter. – Det är aldrig roligt att förlora mandat, säger Helen Nilsson (S).

Socialdemokraterna och Moderaterna som tidigare styrt i majoritet i Vimmerby tappar sex respektive fyra mandat. Vinnaren är Centerpartiet, tidigare största oppositionsparti, som kniper 28,4 procentenheter och fyra mandat i fullmäktige.

– Vi har firat, sjungit och sprutat bubbel. Det här är fantastiskt roligt, säger Ingela Nilsson Nachtweij, Centerpartiet i Vimmerby.

Val 2018 Småland

Hon tror att framgången bland annat beror på folkomröstningen om flera landsbygdsskolor och besparingar inom kommunen.

”Aldrig roligt att förlora”

– Det är aldrig roligt att förlora mandat. Vi har fått ta tag i en väldigt dålig ekonomi och det har varit ett jobbigt läge för både oss och medborgarna. Men äsch, vi är taggade och får komma igen, säger Helen Nilsson, Socialdemokraterna.

Kristdemokraterna och Vänsterpartiet klättrar från två till fem mandat i Vimmerby. Sverigedemokraterna får sex mandat, två fler än förra mandatperioden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Småland

Mer i ämnet