Helena Vilhelmsson (C), riksdagsledamot Foto: Centerpartiet

Centerpartiet i länet får riksdagsmandat

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet gör ett starkt riksdagsval som bland annat innebär att Örebro län ser ut att får ett mandat i riksdagen. Partiets toppnamn i Örebro län, Helena Vilhelmsson, ser fram emot att få tillbaka ett riksdagsmandat efter två mandatperioder.

– Egentligen vet vi inte förrens på onsdag, när de sista rösterna och kryssen är räknade, men det ser ut som vi återtar mandatet. Det är fantastiskt roligt tycker vi.

Val 2018 – #dinröst

Helena Vilhelmsson lyfter två saker som hon tror är framgångsfaktorer för partiet.

– Jag tror vi har belönats för att vi stått upp för öppenhet och medmänsklighet, vi är det enda partiet som stått stadigt inte minst den här röriga mandatperioden. Jag tror även att vi attraherar unga och kvinnor.

Ny på stolen

Hon blir ny på stolen som riksdagsledamot, men har många års erfarenhet inom kommunpolitiken.

– Därför känns det så himla roligt att kunna ta med den erfarenheten och omsätta den i beslut i riksdagen.

Helena Vilhelmsson är nöjd över partiets framgång, både i riksdagen, men även i länet. I Lekeberg ökade partiet med 6,4 procent.

– Jag är djupt imponerad, utöver bra politik beror det på bra och starkt förtroendeingivande ledarskap. Vi har också gått framåt i Örebro kommun, det är också fantastiskt roligt.

Hon tror att riksdagsmandatet kommer ha stor betydelse för centerpartiets politik i länets kommuner.

– Det blir en direktlänk, jag kan rapportera kontinuerligt vilka beslut som är på gång, det har lokalpolitikerna stor nytta av.

På sikt vill hon driva landsbygdsutvecklingen, men lyfter köerna inom vården som en viktig fråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet