Foto: Ressel Rederi AB

Centerpartiet vill ha fler turer med cykelfärjan

Publicerad

Centerpartiet i Färjestaden och Kalmar vill utöka avgångarna med färjan Dessi som går över sundet. Man vill också att färjan integreras helt i länstrafikens biljettsystem.

Bakgrunden till förslaget är den pågående renoveringen av Ölandsbron.

– Med fler turer som passar de som pendlar över sundet skulle färre fastna i långa köer på bron, säger Christer Jonsson (C), landstingsråd.

Val 2018 Småland

I dagsläget kan den som har ett månadskort använda det för att resa med färjan. Ett så kallat reskassekort, med pengar på, kan däremot inte användas.

Biljett kan inte lösas ombord

– Vi vill att den som exempelvis ska ta sig från hamnen i Färjestaden till sjukhuset i Kalmar ska kunna lösa en biljett på båten och sedan åka på den hela vägen. Så fungerar det tyvärr inte i dag.

Enligt Christer Jonsson skulle det vara realistiskt att tro att idén är verklighet lagom till nästa vår när färjans säsong drar igång igen. Däremot finns ännu ingen prislapp på förslaget.

Önskar förlängd säsong

– Jag vågar inte säga vad det skulle kosta, men det är framför allt de utökade turerna som skulle kosta.

På sikt önskar han att säsongen med färjan skulle kunna förlängas.

– Om många pendlare drar nytta av det så tror jag att vi skulle kunna börja köra färjan tidigare på året och hålla på längre in på hösten. Sundet är ju öppet en stor del av året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Småland

Mer i ämnet