Lennart Gustavsson, Vänsterpartiet i Malå. Foto: Leif Henningsson
Val 2018

Comeback lyfte Vänsterpartiet i Malå

Uppdaterad
Publicerad
Vänsterpartiet ökar med nästan 20 procent i Malå och blir kommunens största parti. Förlorarna heter Malålistan.

Lennart Gustavssons comeback till politiken i Malå har haft full effekt för Vänsterpartiet. Den tidigare riksdagsledamoten gav sig in i politiken igen så sent som i februari. Nu fick hans parti 32,9 procent av rösterna och blir större än Socialdemokraterna, partiet man styrt kommunen med.

– Det är svårt att ge ett enkelt svar på varför det gått så bra. Men jag är ett välkänt namn i Malå och jag har lyft fram att både jag och Vänsterpartiet är beredda att ta ett större ansvar, säger Lennart Gustavsson till SVT.

Malålistan förlorare

Den stora förloraren är Malålistan som tappar hela 12 procent och är nu bara tredje parti i kommunen. Sverigedemokraterna som gick starkt i riksdagsvalet får bara 3,3 procent av rösterna i kommunvalet.

Statsvetare ser Gustavsson-effekt

– Vänsterpartiet är ju en jättevinnare och det är uppenbart en väldigt lokal effekt för i riksdagsvalet så får partiet runt 14 procent. Möjligtvis är det så att Lennart Gustavsson är någon man har förtroende för lokalt, säger Magnus Blomgren, statsvetare vid Umeå universitet.

Här hittar du valresultatet för Malå och övriga kommuner i länet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Västerbotten - kommunvalet

Mer i ämnet