Marita Hamrin, jobbar till vardags på Länsstyrelsen. Den här valsedeln blev underkänd även i andra granskningen Foto: Johan Dernelius

De avgör om din röst blir godkänd

Uppdaterad
Publicerad

På Kockum Fritid i Malmö sitter i detta nu 240 tillfälligt anställda och folk från länsstyrelsen och räknar skånska röster för att få ett slutligt valresultat.

– Det här är kul. Nyss såg jag en lapp där det stod ”all you need is love” men den blir ju ogiltig så klart, säger förstagångsräknaren Sofia Lennartsson med ett stort leende.

Enligt siffror från valnatten så har antalet ogiltiga röster ökat markant det här valet. Nästan 25 000 röster har preliminärt bedömts som ogiltiga, 2014 handlade det om 15 000.

Val 2018 Skåne

Bara föranmälda partier godkänns

Varför det har blivit så har den ansvarige för rösträkningen, Leif Nyberin, inget tydligt svar på. Men en nyhet i år är att alla partier måste föranmäla sig för att kunna delta. Detta innebär att röster på icke registrerade partier av typ Kalle Anka-partiet räknas som ogiltiga till skillnad från förra valet.

– Det kan vara en av förklaringarna, säger Leif Nyberin, rättschef på länsstyrelsen.

Många omprövas

Men  bedömningen från valnatten är bara preliminär. De allra flesta röster som sorterats bort då förklaras giltiga i nästa räkning. En sådan är en egenhändigt tecknad lapp för Sverigedemokraterna med en

En handskriven lapp som hamnade i ogiltiga på valnatten blir nu godkänd av valgranskarna. Foto: Johan Dernelius

anteckning längst ner ”från ogiltiga”.

– Den här bedömer vi som giltig, säger Karin Olsson från länsstyrelsen.

Karin Olsson upplever inte det som att det är fler ogiltiga i år.

– Nu har vi bara räknat en liten del men än så länge är det inte många.

Räkningen började igår och man siktar på att vara färdig med riksdagsvalet på fredag. Sedan räknas kommunalvalet som kan bli klart i mitten på nästa vecka, och sist räknas landstingsrösterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet