”Tillsammans med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ så har vi möjlighet att fortsätta styra Stockholm”, konstaterade Karin Wanngård (S) i natt. Foto: SVT

Röd-grön-rosa förlorar majoriteten i kommunvalet – SD blir vågmästare

Uppdaterad
Publicerad

Med samtliga distrikt räknade i kommunvalet i Stockholm står det klart att de röd-grön-rosa blir större än alliansen. Men de förlorar majoriteten och Sverigedemokraterna blir vågmästare.

När rösterna i kommunvalet räknats klart strax innan 03 på måndagsmorgonen står det klart att de röd-grön-rosa blir större än alliansen. Sammanlagt skrapar de röd-grön-rosa ihop 48 mandat i fullmäktige jämfört med alliansen som får 45 mandat.

Valresultatet betyder att de röd-grön-rosa fortsatt är störst i stadshuset men de förlorar sin majoritet.

Val 2018 – #dinröst

– Jag ser att Socialdemokraterna är största parti i kommunfullmäktige i Stockholm vilket är oerhört positivt. Jag kan också konstatera att tillsammans med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ så har vi möjlighet att fortsätta styra Stockholm, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

Under måndagen kommer Karin Wanngård att bjuda in just Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ för inledande samtal.

Mandatfördelningen i Stockholms stad. Foto: SVT

”Nytt politiskt läge i Stockholm”

Moderaterna backade med 6,2 procentenheter jämfört med valet 2014 och fick 21 procent av stockholmarnas röster. Med det är de inte längre stadens största parti.

Men oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) menar trots nederlaget att det finns chans till att få inflyttande i politiken under de kommande fyra åren.

– Det är klart att vi är besvikna över att vi backar men vi kan ändå konstatera i det här läget att även socialdemokraterna nu tappar sin majoritet och att det öppnar upp för ett helt nytt politiskt läge i Stockholm, säger hon.

SD klar vågmästare

Samtidigt står det klart att Sverigedemokraterna blir vågmästare i stadshuset. Men om partiet kommer att stödja alliansens block, som de gjort i landstinget, är oklart.

– Det viktiga för oss är att vår politik blir genomförd och oavsett vilket block det är, säger Peter Wallmark (SD), partiets förstanamn i Stockholm.

Foto: SVT

V och C gick framåt

Det parti som gick framåt mest var Vänsterpartiet som ökade med 4,1 procent.

– Vi gör en stark valrörelse och jag är jätteglad över att vänstern ökar så mycket i Stockholm. Tack alla stockholmare som röstat för ökad jämlikhet. Vi har hela tiden sagt att det största blocket bör styra och vi är beredda att förhandla om att fortsätta styra i Stockholm, säger Clara Lindblom (V) i ett pressmeddelande.

Det gick bra även för Centern. Partiet gjorde sitt bästa val i Stockholms stad sedan 1976 och nådde 7,9 procent i kommunvalet.

– Vi gör ett historiskt val i Stockholm och det känns fantastiskt att så många väljare har röstat för öppenhet, medmänsklighet och ett grönt Stockholm, säger Karin Ernlund, gruppledare (C), i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet