Gunnel Jonsson (S) och Linnea Lindberg (ÅP) strider om makten i Åsele. Foto: SVT

De strider om makten i Åsele

Uppdaterad
Publicerad

29-åriga Linnea Lindberg representerar Åselepartiet och 67-åriga Gunnel Jonsson representerar Socialdemokraterna. Båda vill leda den krisande kommunen Åsele.

De senaste fyra åren har varit turbulenta i Åsele. Idag är det Åselepartiet som styr, tidigare hade man hjälp av partiet Opinion, men det har lagts ner. Tidvis har man också haft stöd av Liberalerna och Centerpartiet – med idag regerar Åselepartiet ensam. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet står för oppositionen.

Idag bor det bara 3000 personer i kommunen och ekonomin är jättedålig, minus tio miljoner kronor bara i år. Nu handlar det om att vända ekonomin.

Val 2018 – #dinröst

– Vi vill sälja ut fastigheter. Det skulle vi tjäna på. Det är vårt viktigaste valförslag, säger Linnea Lindberg (ÅP).

– Vi måste satsa oss ur krisen. Ta tillvara personalens kunskaper och hjälpa företagen, menar Gunnel Jonsson (S).

”Ekonomin i fritt fall”

Vänsterpartiets Stig-Anders Hansson hoppas på maktskifte.

– Ekonomin är i fritt fall i kommunen, den måste styras upp, säger han.

Vänsterpartiet  vill göra allt för att ungdomarna skall stanna kvar och också satsa på turismen.

Hoppas på bättre klimat

Liberalernas Torsten Lundborg är ny på listan, men säger att den tidigare mandatperioden varit turbulent och att han hoppas att klimatet blir bättre. Liberalerna har tillsammans med Åselepartiet och Centerpartiet haft ett valtekniskt samarbete, men inför det här valet kör de egna kampanjer.

– Det blir spännande nu, Opinions röster ska ju fördelas, säger Torsten Lundborg (L).

Vill få inflyttning

Kristdemokraternas Anette Ögren vill lyfta fram Åsele kommuns fördelar:

– Genom att framhålla vår inlandskommuns fördelar: trygghet, bra skola med behöriga lärare, bra sjukvård och omsorg för barn och äldre, fantastisk natur med unika fritidsaktiviteter, prisvärda fastigheter och skattelättnader för familjer och företag vill vi få särskilt barnfamiljer och företag att flytta in, säger hon.

Vi har sökt representanter för Centerpartiet men de har inte gått att nå. Moderaterna ställer inte upp i valet och Sverigedemokraterna har satt Petter Nilsson som förstanamn, men han är inte valbar, eftersom han inte är skriven i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet