Malin Ramlöv och Martin Nedergaard från Bevara Akutsjukhusen. Foto: SVT/Linda Mathillas

Nytt sjukvårdsparti vill slå vakt om akutsjukhusen

Publicerad

Sjukvårdspersonal från länets tre sjukhus bildade nyligen det lokala partiet Bevara Akutsjukhusen och snart ställer de upp i regionvalet i Jönköpings län.

Partiet som är en ideologiskt oberoende ideell förening bildades när sjukvårdspersonal upplevde en frustration över att inte få vara med och påverka vården. De ser framför allt bekymmersamt på framtiden för Eksjö och Värnamo som akutsjukhus.

Martin Nedergaard, ordförande i Bevara Akutsjukhusen är övertygad om att länet behöver tre akutsjukhus för en jämlik vård och drar paralleller till Stockholmsområdet.

Val 2018 – #dinröst

– Det är ju sex mil mellan sjukhusen här och det är ungefär samma avstånd som mellan Karolinska och Akademiska sjukhuset i Uppsala. Jag tror inte att folk i Uppsala skulle tycka att det inte behövs ett sjukhus där, säger Martin Nedergaard, ordförande i Bevara Akutsjukhusen.

Jobbar i verksamheten

Till vardags är Martin Nedergaard läkare på Höglandssjukhuset i Eksjö och Malin Ramlöv arbetar som sjuksköterska på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

De säger att avståndet mellan politiker och sjukvårdspersonal är stort men genom att sätta fokus på sjukvårdsfrågorna hoppas de stärka sjukvården i länet.

De menar att de som jobbar i verksamheten sitter på kunskap som de andra partierna inte har, även om Martin poängterar att det är en stor och komplex organisation.

– Vi har sett det som viktigt att få in personal från alla tre sjukhusområden på valsedlarna. Vi vill visa på att vi har en stor bredd, säger Martin Nedergaard.

– Vi har en erfarenhet och en förståelse för vården och vi är övertygade om att det är svårt att förstå detta om man inte jobbar inom vården.

Regionrådet Mia Frisk (KD) håller inte med om kritiken och säger att de beslut som regionfullmäktige fattar visst är underbyggda.

– De bygger på underlag från medicinska programgrupper där det är aktiva kiruger som är med och arbetar fram underlagen och andra med hög kompetens, så det är inte vi politiker som inte har vårdutbildning som sitter och hittar på något på vår kammare. 

Går till val på fler frågor

Partiet Bevara Akutsjukhusen är noga med att poängtera att akutsjukhusens existens inte är den enda frågan trots partinamnet.

– Namnet föddes ju ur den frågan men den typen av sjukvårdsfrågor vi driver är ju så mycket bredare än att bevara akutsjukhusen. Det är bland annat på organisatorisk nivå där vi vill se ett lokalt ledarskap och där verksamheterna ska ha större inflytande över frågor som rör dem, säger Malin Ramlöv, sjuksköterska på Ryhov och en av partiets kandidater.

Om partiet kommer in i regionfullmäktige kommer de behöva fatta beslut i andra frågor än bara sjukvård, men det är inget som skrämmer Bevara Akutsjukhusen.

– Regionen har många stora ansvarsområden som exempelvis kultur och infrastruktur men precis som vi inte har all kunskap inom sjukvården så betyder det inte att vi inte vet hur vi ska skaffa oss den efter hand, säger Malin Ramlöv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet