Väljer du att välja? Enligt statistik är det mer sannolikt att den som är född i Sverige röstar än att den som kommer från ett annat land gör det. Foto: Arkiv

Demokratiguider ska få fler att rösta i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

En buss kommer lastad med demokrati. Inför valet satsar Göteborg på att sprida information i de områden där valdeltagandet är lågt. Demokratiguider och en buss med information ska hjälpa till på vägen.

Kicki Jaballah är projektledare med ansvar för Västra Hisingen.

– Det kvittar vad man har för utbildning, jobb eller lön – en röst är en röst. Det är det som är demokrati, säger Kicki Jaballa.

Val 2018 – #dinröst

Just nu arbetar hon med att rekrytera sex demokratiguider, som ska sprida information om valet och möjligheten att påverka politiskt. I Göteborg satsar man för andra året i rad på att öka valdeltagandet på Västra Hisingen, i Angered, östra Göteborg och Norra Hisingen. Sannolikheten att rösta har i tidigare val visat sig vara lägre i områden med låg medelinkomst och där en stor andel av invånarna är födda utomlands.

Får vara politiskt aktiva

Demokratiguiderna ska vara synliga i sina områden, både ute på gator och torg och under olika evenemang. Göteborgs stad använder sig av en buss som ska fyllas med information och parkeras på olika platser i stadsdelarna.

De som rekryteras som guider ska vara politiskt neutrala, men något förbud mot att vara aktiv i politiska partier finns inte.

– Alla människor har rätt att engagera sig i partier. Vi kan inte säga att de inte får göra det, men vi kan ställa krav på att man inte pratar för sitt parti, säger Kicki Jaballa.

Enligt henne kommer detta att kontrolleras noga, bland annat genom att låta guiderna arbeta i par eller grupp.

Många vill bli guider

Intresset för uppdraget som demokratiguide har varit stort. Över 40 personer har hittills ansökt om de sex tjänsterna på Västra Hisingen.

– Det är jätteroligt. Vid ett informationsmöte igår var det en mammagrupp som föreslog att de skulle kunna prata med folk om valet på badhuset dit de brukar gå. Vi får se om det är en passande plats, säger Kicki Jaballa.

Valdeltagande

Vid förra valet röstade 72 procent av de röstberättigade som är födda utomlands. Valdeltagandet bland inrikes födda var 89,8 procent.

Det finns även skillnader i valdeltagande sett till utbildningsnivå, arbetslöshet och boendesituation. Lågutbildade, ensamboende och arbetslösa röstar mer sällan än de som har högre utbildningsnivå, de som bor tillsammans med någon och de som har ett arbete. Bland svenska medborgare boende utomlands röstade bara 32 procent i förra riksdagsvalet.

Stadsdelarna Hjällbo, Bergsjön, Gårdsten och Norra Biskopsgården fanns med bland de områden där minst andel av invånarna röstade i förra kommunalvalet. Det visar en sammanställning av valdeltagandet i 38 områden med hög andel utrikesfödda och låg medellinkomst som tidningen Arbetet gjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet