”Det är inte bara svensklärarna som får jobba med språket”

Uppdaterad
Publicerad

Grönkullaskolan i Rissne är en av de skolor i länet som tar emot flest nyanlända. Nästan var femte elev på skolan kom till Sverige för mindre än fyra år sedan.

– Det är väldigt kul för oss som jobbar samtidigt och är en väldig utmaning, säger läraren Linda Strömdahl.

Av skolans drygt 700 elever kom cirka var femte elev till Sverige för mindre än fyra år sedan. Det gör skolan till en av de tre skolor i Stockholms län som tar emot flest nyanlända.

”Inte bara svensklärarna som får jobba med språket”

– Det är väldigt kul för oss som jobbar, samtidigt är det en väldig utmaning. Det är inte bara svensklärarna som får jobba med språket utan alla lärare på hela skolan får göra det, säger Linda Strömdahl som är lärare på Grönkullaskolan.

Val 2018 – #dinröst

Trots att skolan anpassar sin pedagogik har eleverna i snitt låga betyg.

– Jag tror att det beror på språket, många elever har under det första året svårt med svenskan, säger Linda Strömdahl.

SD föreslår förberedelseskola

Sverigedemokraterna är kritiska till att nyanlända elever börjar direkt i befintliga skolor.

– Som det ser ut med dagens förberedelseklasser så finns det inte ens egen läroplan utan dessa elever ska gå under befintliga läroplaner, säger Stefan Jakobsson (SD), skolpolitisk talesperson.

Sverigedemokraterna har därför föreslagit att man istället för endast förberedelseklasser ska ha hela förberedelseskolor där man har helt andra kriterier än i vanliga skolor.

– Man ser till att säkerställa att barnen är trygga i både språk, kognitivt beteende och att man kan det sociala beteendet innan man kliver in i den vanliga svenska skolan, säger Stefan Jakobsson (SD).

”Det tycker jag inte alls är bra”

Trots att betygen är låga är elever och lärare överens om att skolan är ett viktigt verktyg för integration och Linda Strömdahl håller inte med om Sverigedemokraternas förslag.

– Det tycker jag inte alls är bra, det blir väldigt segregerat då. Eleverna som kommer som nyanlända får inte en chans att lära sig de sociala

Alper Sali, elev i årskurs 9.

koderna, samspela med de andra och får svårare att lära sig svenska.

Eleverna själva är nöjda med skolan och tycker att man får ha förståelse för att betygen inte är på topp från början.

– Det tog ganska lång tid för mig också att förstå hur man får bra betyg, för det är annorlunda mot andra länder, säger eleven Alper Sali som kom till Sverige från Bulgarien för tre år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet