Det byggs i Gagnef – men alldeles för lite

Uppdaterad
Publicerad

De stora politiska stridsfrågorna saknas i höstens val i Gagnef. Men partierna har ändå utmaningar. Det gäller att få fart på byggandet av bostäder och skolor, eftersom många vill flytta till kommunen.

Just nu håller tolv hyreslägenheter på att färdigställas i Djurås och totalt har det kommunala bostadsbolaget byggt 48 lägenheter dom senaste åren. Men det räcker inte.

– Många hör av sig och vill bo i Gagnef och vi lyssnar på vad folk vill ha och försöker få fram mark och planer, säger kommunalrådet Irene Homman (S) som sett folkmängden i Gagnef växa med nästan 300 personer den senaste mandatperioden.

Val 2018 Dalarna

Fullt i både skola och förskola

I dag bor 10 272 invånare i kommunen. Det som gör Gagnef attraktivt är närheten till Falun-Borlänge och möjligheten att pendla till jobb där. Varje dag åker cirka 2 500 Gagnefsbor till ett jobb i en annan kommun.

Och att många vill flytta in märks främst i den östra kommundelen, bland annat i Bäsna, där det nu är fullt i både skola och förskola i väntan på nya lokaler.

– Ja, vi har absolut fullt på förskolan här och jag vet att flera barnfamiljer har flyttat in som väntar på att få en barnomsorgsplats, säger Jeanette Nilsson Hamrin som är förskollärare i Bäsna.

Uppstickarparti driver byggfrågan

I förra valet gick det lokala uppstickarpartiet Kommunal Samling (KOSA) från noll till sju mandat i fullmäktige och partiet har varit med och drivit byggfrågorna.

– Vi har nått resultat den här perioden, tycker Svante Hanses (KOSA) som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Demensboendet är beslutat och ska byggas i Mockfjärd, dessutom har barn- och utbildningsnämnden ställt sig bakom en ny förskola i Dala-Floda och både förskola och skola i Bäsna.

”Måste få kosta om kommunen ska växa”

En ökande inflyttning innebär ökade skatteintäkter och mer statsbidrag. Men den kostar också i form av krav på utbyggnad av framförallt skolor och förskolor.

– Det måste få kosta om kommunen ska fortsätta att växa, så den kommande perioden handlar det om att bygga mer, säger Irene Homman (S) som gärna ser att också privata bostadsbolag bygger i Gagnef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Dalarna

Mer i ämnet