Det här säger politikerna om boendesegregation

Uppdaterad
Publicerad

SVT Västmanland har i samarbete med Västerås tidning tittat närmare på boendesegregationen i Västerås stad. I en enkät av Västerås tidning har representanter från partierna svarat på frågan: Hur ska Västerås byggas i framtiden för att minska segregationen?

  • Vänsterpartiet, Anna Maria Romlid, förstanamn på listan till kommunvalet: Västerås blir mer och mer ojämlikt. Det är stora skillnader i livsvillkor om du bor på Råby eller Hamre. Vänsterpartiet vill bygga ett Västerås för alla, där tjockleken på din plånbok inte avgör vilka möjligheter du har i livet. För ett mer jämlikt Västerås behöver vi höja elevpengen med 50 mnkr och rikta resurserna till barnen som har störst behov av stöd. Vi behöver bygga billiga hyresrätter i hela Västerås.
  • Moderaterna, Elisabeth Unell, förstanamn på listan till kommunvalet: Det absolut viktigaste är att fler har ett jobb och ges möjlighet till att själv kunna välja och styra sitt liv. Vi måste lyckas med integrationen som handlar om rättigheter, skyldigheter och möjligheter, lika för alla. Det behövs blandade upplåtelseformer i alla områden där ett riktmärke är en tredjedel hyresrätter, bostadsrätter och egna hem i stadsdelar. Det man äger, det vårdar man, därför är det viktigt att fler har möjlighet att få äga sin bostad genom till exempel äganderätter och bostadsrätt. Ombyggnationen av Bäckbycentrum är viktigt för att öka tryggheten på området.
  • Kristdemokraterna, Amanda Agestav, förstanamn på listan till kommunvalet: Det är viktigt att områdena består av blandad bebyggelse med blandade upplåtelseformer. Husens arkitektur och utformningen av utemiljöerna är viktiga för att motverka segregation. Spontanidrottsplatser, lekparker, utegym, bänkar och gemensamma grillplatser är några viktiga inslag för att skapa möten i det offentliga rummet. Att det finns lokaler för föreningsliv och näringsliv är också viktigt när vi utformar nya områden. 
  • Liberalerna, Roger Haddad, förstanamn på riksdagslistan för Västmanland: Den viktigaste åtgärden mot segregation är skolor av hög kvalitet. Vi vill förhindra bidragsberoende genom att göra det billigare att anställa. Vi måste ha trygghet och polisnärvaro. Om otryggheten ökar kommer bara de som har råd att flytta. Bostadssegregation smittar av sig på skolsegregation. Kommunen måste se till att skapa blandade stadsdelar med olika sorters bostäder.
  • Centerpartiet , Lars Kallsäby, andranamn på listan till kommunvalet och riksdagskandidat: Det bästa för minskad segregation är bygga blandade upplåtelseformer och olika prisnivåer ända ner på kvartersnivå. Jobba med lokala och aktiva förvaltare som vill sina områden väl. Tänk mer på det som är mellan husen, plats för samvaro och lek. Bygg skola och förskola först vid nya områden. Vi måste få till en ny bostadspolitik som gör det lättare och billigare att flytta, att det går ekonomiskt att bygga i alla typer av områden. Bygg enkelt men vackert.
  • Sverigedemokraterna, Emil Thessén, andranamn på listan till kommunvalet: Sverigedemokraterna är övertygade om att bostadsområden med blandad bebyggelse i form av både villor, bostadsrätter och hyresrätter motverkar segregationen. Detta inte minst genom den socioekonomiska mångfald som då ges möjlighet att uppstå, exempelvis bland eleverna i den närliggande skolan eller i de vardagliga mötena i den lokala livsmedelsbutiken. Segregationen löses dock inte endast genom byggnationsåtgärder, det krävs en Sverigedemokratisk politik.
  • Miljöpartiet, Anna Thunell och Markus Lindgren, namn på listan till kommunvalet: Genom att blanda storlekar på bostäder, ägande- och hyresformer och prisnivåer skapar vi bostadsområden som lockar en större bredd av människor. Vi behöver också bygga bort barriärer mellan bostadsområden. Barriärerna kan bland annat bestå av vägar som är svåra att korsa, stora markparkeringar eller överbliven och outnyttjad mark.
  • Socialdemokraterna, Anders Teljebäck, förstanamn på listan till kommunvalet:  Bygg i hela kommunen. Att bygga bostäder strategiskt i områden som har stora utmaningar är att bygga sammanhållning inför framtiden. Bygg med blandande upplåtelseformer. Det är i en stad med balans mellan olika upplåtelseformer ända ner på kvartersnivå vi kan skapa social hållbarhet. Det är viktigt att varje stadsdel attraherar en bred målgrupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet