Det här vill partierna i Mörbylånga satsa på

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Småland frågade samtliga partier i kommunfullmäktige i Mörbylånga vilka frågor som de vill prioritera inför valet. Här är deras svar:

Moderaterna

Ökat bostadsbyggande i hela kommunen, men främst i hamnen i Mörbylånga och i centrala Färjestaden.

Val 2018 Småland

En stabil och sund kommunal ekonomi som lägger grunden för en hög kvalitet i skola och äldreomsorg.

Socialdemokraterna

Ordning och reda i kommunens ekonomi. Bättre ledning och styrning av kommunen genom långsiktighet och strategiskt arbete. Vi socialdemokrater är beredda att ta ansvar för en hållbar framtid i Mörbylånga kommun. Detta vill vi göra i dialog och samarbete med såväl invånare och näringsliv som med andra demokratiska krafter i kommunen.

Trygghet för barn, unga och äldre såväl som för kommunens personal. Personalen är den viktigaste resursen och garanten för hög kvalitet i kommunens verksamheter som skola, barn- och äldreomsorg. Därför vill vi satsa på attraktiva och konkurrenskraftiga löner, heltidstjänster som regel och fortlöpande kompetensutveckling för all personal.

Centerpartiet

Vi ser att det finns efterfrågan på framförallt mindre bostäder ute i våra mindre tätorter, både för unga som vill flytta hemifrån men ändå vara kvar i kommunen och framförallt äldre personer som önskar flytta ifrån sin stora villa med trappor, gräsmatta och mycket underhåll till något mindre exempelvis marklägenhet men ändå ha möjlighet att stanna kvar på hemorten bland vänner, barn och barnbarn. I våra två största tätorter råder en obalans på byggnation men där efterfrågan på mindre lägenheter också är tydlig, vi ska förtäta där det är möjligt. Vi har en kraftig ökning av äldre befolkning framför oss och även kommunala och eller privata former av äldreboenden kommer att behövas mycket snart!

För VA-utbyggnadens del är det av största vikt att den fullföljs och möjliggör för våra invånare att kunna verka och bo överallt, utan vatten blir allt annat ganska oviktigt.

Sverigedemokraterna

Vi vill bygga fler trygghetsboende liknande Äppelvägen på fler platser i kommunen. Äldreomsorgen måste byggas ut i hela kommunen.

Vi kräver motprestation från nyanlända för försörjningstöd. Vi säger även nej till förtur till bostadskön. Lika behandling för alla.

Miljöpartiet

Att jobba på lösningar för bostadsbristen.

Att ligga väl framme när det gäller teknikutveckling och ny teknik på alla områden – till exempel när det gäller VA-frågorna.

Vänsterpartiet

Rätt till heltid för anställda inom vår kommun – framför allt för alla som jobbar inom vård och omsorg – är en självklarhet som vi länge slagits för.

Bygg högstadium i Färjestaden snabbt.

Kristdemokraterna

Barnen – Mindre barngrupper i förskolan. Maxtak på 15 barn per avdelning.

Äldre – Ett tryggt åldrande kräver valmöjligheter. Vi vill införa en äldreboendegaranti där varje person över 80 år själv ska få välja om han eller hon vill komma in på ett trygghetsboende eller skärskilt boende utan att behöva biståndsbedömas.

Liberalerna 

Prioritera kärnverksamheter såsom VA-nätet och förskola/skola/äldreomsorg.

Vi vill också att kommunen arbetar för mer privat bostadsbyggande, med blandad bebyggelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Småland

Mer i ämnet