Ingela Nilsson Nachtweij (C), Lars Johansson (V), Annika Fundin (MP), Johan Rosén (L), Helen Nilsson (S), Marie Nicholson (M) och Ola Gustafsson (KD). Foto: SVT/privat

Det här vill partierna i Vimmerby

Uppdaterad
Publicerad

Alla partierna som finns representerade i kommunfullmäktige i Vimmerby har fått svara på vilka som är deras två viktigaste valfrågor inför kommunvalet.

Vimmerby har under mandatperioden styrts av Socialdemokraterna och Moderaterna. Största oppositionsparti är Centerpartiet.

Socialdemokraterna

1. Bostäder. Bostadsbristen är akut och behovet av bostäder ökar nu ytterligare när befolkningen växer snabbt. Bostadsbristen gör det svårare att rekrytera personal med rätt kompetens. Ungdomar har svårt att flytta till ett första eget boende. Att öka bostadsbyggandet är därför en central fråga för både välfärd och tillväxt i vår kommun.

Val 2018 Småland

2. Utbildning. Vårt mål är att alla elever ska få möta behöriga och kompetenta lärare som går in i klassrummet med både krav och höga förväntningar på var och en. Genom utbildning skapar vi lärdom för varandra. Människor som möts övervinner fördomar och får nya idéer. Därför vill vi att mötesplatser ska utvecklas i vår kommun så kunskap och intressen ska få möjlighet att mötas.

Centerpartiet

1. Den ena frågan rör en ny förskola. Centerpartiet i Vimmerby anser att en förskola med tio avdelningar blir alldeles för stor, både för förskolelärarna och för barnen. En förskola anser vi inte skall vara större än max sex avdelningar, helst bara fyra.

Även placeringen av en ny förskola är viktig, vi tycker det vore olyckligt att samla alltför många avdelningar på ett och samma ställe. Därför vill vi inte bygga den nya förskolan i VOK-skogen. Vi vill hellre bygga norr om Vimmerby eller i Nosshult samt en förskola intill Vimarskolans lågstadium som kan fungera som ett dragspel utifrån behov av förskola eller förskoleklass.

2. Den andra viktiga frågan vi prioriterar är medborgardialog. Vimmerbyborna har under fyra års tid nu fått uppleva att ett flertal viktiga beslut tagits över huvudena på folket. Saker som påverkar allas vardag på ett eller annat sätt har inte ens kommunicerats och diskuterats med invånarna. Centerpartiet är övertygat om att nyckeln till framgång är att informera och diskutera, lyssna och både ge och ta förslag från medborgarna för att i möjligaste mån genomföra i samförstånd.

Moderaterna

1. Nyckeln till god integration är ett arbete.

Under närmaste åren kommer många av våra nya svenskar behöva ett arbete. Ett riktigt arbete är nyckeln till bättre språkkunskaper, bättre förståelse för det svenska samhället och att bryta bidragsberoende. Moderaterna i Vimmerby vill göra en satsning på att få nyanlända i arbete och undvika ökande bidragskostnader. Vi vill införa fler lokala krav på motprestation för att få försörjningsstöd – det kan till exempel handla om att en person måste ta större ansvar för att förbättra sina kunskaper i svenska språket och därmed blir mer anställningsbar.

2. Vimmerby ska ha Kalmar läns bästa företagsklimat.

Det ska vara lätt att starta och driva företag i Vimmerby. I vår kommun ska alla tjänstemän hjälpa de som vill skapa jobb och tillväxt. Därför vill vi fokusera på ett bättre samarbete mellan kommunen och företagarna. Fler och nya bostäder behövs för att underlätta för företagarnas och kommunens kompetensförsörjning. Under nästa mandatperiod ska Vimmerby placera sig bland de bästa kommunerna i landet vad gäller företagsklimat.

Vänsterpartiet

1. Satsa på förskolan och bygg från grunden, inklusive ”nattis” (förskola på obekväma tider).

2. Ta vara på landsbygdens kraft genom att införa en sökbar ”bygdepeng” och garantera att kommunal service blir kvar i hela kommunen.

Kristdemokraterna

1. Vi arbetar för mindre barngrupper i förskolan och för de lägre klasserna i grundskolan. Nej till stora mastodontförskolor. Låt varje barn bli sett!

2. Vi vill garantera anpassat boende för dem över 85 år som så önskar. Vimmerby behöver fler trygghetsboenden. Då frigörs samtidigt bostäder för yngre.

Miljöpartiet

1. Miljön: Satsa mer pengar inom miljöområdet. Till exempel solceller på kommunala tak, fler och bättre cykelbanor, mer ekologisk och närproducerad mat i kommunala kök och göra kommunens fordonsflottan mer fossilfri.

2. Mer pengar till barn- och utbildningsnämnden för att minska barngrupperna inom förskola och fritidshem och skapa tryggare anställningar där.

Sverigedemokraterna

1. Skolan: Vi vill inte ha ett storkomplex av förskola med 10 avdelningar utan små förskolor och mindre barngrupper.

2. Äldreomsorgen: De äldre har det bra i Vimmerby men ingenting är för bra än att det går att göra bättre. Vi ser positivt på valfrihet med både privata och kommunala vårdformer.

Liberalerna

1. Ordning på ekonomin.  Därav förslag om bland annat nedläggning av två av de mindre skolorna som kompromiss.

2. Invandrare i arbete.

Mandatfördelning

För perioden oktober 2014 till oktober 2018 är mandatfördelningen av de 49 platserna i fullmäktige följande:

Socialdemokraterna 19Moderaterna 10Centerpartiet 10 Kristdemokraterna  2 Vänsterpartiet 2Miljöpartiet  1 Sverigedemokraterna 4 Liberalerna 1 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Småland

Mer i ämnet