Hör statsvetaren Thomas Widenstjerna om valutgången i länet. Foto: SVT Design/SVT.

Statsvetaren: Valresultaten i kommunerna kan gå emot rikstrenden

Uppdaterad
Publicerad

Vård, skola och omsorg är viktigast för länsborna. Det står klart så här i slutspurten av valrörelsen. Klart är också att valutgången kommer att bli spännande. Det menar statsvetare Thomas Widenstjerna vid Mittuniversitetet. Hör mer om det i klippet ovan.

Nu återstår bara ett par dagar till valdagen. Frågan är hur valrörelsen varit så här långt? SVT ställde frågan till statsvetare Thomas Widenstjerna vid Mittuniversitetet.

”Hettat till litegrann”

– Generellt sett har det varit en tuff valrörelse som handlat mycket om regeringsduglighet. Nu på slutet så har vi sett att det har hettat till litegrann i frågor som rör klimatet. Skogsbränderna i somras förändrade ju spelplanen litegrann, säger Thomas Widenstjerna.

Val 2018 Jämtland

Bränderna gynnat Miljöpartiet

– Klimatfrågan har ju inte legat jättehögt hos väljarna, men den aktualiserades av skogsbränderna och det gynnade också Miljöpartiet.

Men vilka frågor har varit heta på lokal nivå, i våra kommuner? Och hur bra kommer det att gå för de lokala partierna som Västjämtlands väl och Landsbygdspartiet? Och för Sverigedemokraterna? Hör vad statsvetare Thomas Widenstjerna säger om det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Jämtland

Mer i ämnet