Foto: SVT

Dödläge i Göteborgspolitiken

Publicerad

Tiden efter valet har präglats av stor osäkerhet på många platser runt om i Sverige. I Göteborg är det ännu inte klart vem som ska styra och med hjälp av vilka.

Det har gått fem veckor sedan valet, och ännu så länge är det väldigt oklart hur Göteborg ska styras de nästkommande fyra åren.

Dödläget beror på att partierna inte kan komma överens om vem som ska samarbeta med vem.

Val 2018 Väst

– Det politiska landskapet är extraordinärt efter det här valet. Jag har aldrig sett något liknande tidigare. Det går inte att göra precis som vanligt, säger Ann-Sofie Hermansson (S) kommunstyrelsens ordförande.

Västlänken-frågan stoppar från samarbete

Även Moderaternas nye starke man, Axel Josefson, håller med om att det parlamentariska läget är svårt.

Han ser helst att Alliansen samarbetar med uppstickarpartiet Demokraterna och på så sätt bildar ett starkt högerblock som sätter stopp för det 24 år långa socialdemokratiska styret i staden.

Men det är Demokraterna inte intresserade av så länge som Moderaterna och de övriga Allians-partierna stöttar projektet Västlänken.

– Det är paus i de samtalen just nu. Vi avvaktar att Demokraterna ska komma tillbaka och fortsätta samtala, säger Axel Josefon.

Miljöpartiet bara aktuellt om allt annat faller

En annan möjlighet för Alliansen i Göteborg är att inleda ett samarbete med Miljöpartiet, något som redan nu görs i regionen och i Stockholm stad.

Men detta är inte förstahandsalternativet för Moderaterna.

– Det kan bli aktuellt om alla andra alternativ faller, säger Axel Josefson.

Socialdemokraterna däremot är öppna för alla förslag, utom för ett samarbete med SD.

– Jag skulle önska en blocköverskdridande lösning. Det tycker jag att jag kan stå för som Socialdemokrater, säger Ann-Sofie Hermansson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Väst

Mer i ämnet