Foto: SVT
Val 2018

Dött lopp i regionvalet

Publicerad

En maktkamp väntar även i Region Uppsala. När alla röster räknats färdigt vid lunchtid i dag står det klart att det är helt jämnt mellan de två blocken.

Det rödgröna blocket och Alliansen får som det ser ut i dag 31 mandat vardera i regionfullmäktige.

Både Socialdemokraterna och koalitionspartnern Miljöpartiet tappar kraftigt i väljarstöd i regionvalet. Socialdemokraterna backar med 5,7 procentenheter och får 27,1 procent. Därmed tappar partiet 4 mandat och landar på 20 mandat. Miljöpartiet får 5,0 procent, en tillbakagång med 3,7 procentenheter. Det innebär att de minskar från 7 till 4 mandat. Vänsterpartiet växer med 2,1 procent till 10,1 procent och får därmed 7 mandat.

M backar, C och KD ökar

Även Moderaterna går tillbaka något i regionvalet. I dagsläget ser det ut som att partiet får 18 procent, en minskning med 1,4 procentenheter. Därmed tappar partiet ett mandat. Kristdemokraterna och Centerpartiet ökar med 3,4 respektive 2,3 procentenheter till 8,8 respektive 9,3 procent. Om siffrorna står sig efter sluträkningen innebär det två nya mandat vardera. Liberalerna står stilla och behåller sina 5 mandat i regionfullmäktige.

Tillsammans har alltså Alliansen 31 mandat, lika många mandat som det rödgröna blocket.

SD får 9 mandat

Sverigedemokraterna är det parti som ökar mest i regionvalet. Partiet landar på 11,9 procent, en ökning med 3,8 procentenheter. Det innebär 3 nya mandat och därmed totalt 9 mandat i regionfullmäktige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Uppsala

Mer i ämnet