Fick veta att BUP stängt i Tierp – efter ett år. Foto: SVT

Efter ett års väntan: ”BUP i Tierp har lagt ner”

Uppdaterad
Publicerad

Deras son hade svårt att fokusera och var arg. Förskolan anade att det kunde handla om en diagnos. Efter ett första läkarbesök blev det tyst. När familjen ringde upp efter ett år kom beskedet: ”BUP i Tierp har lagt ner.”

För tre år sedan tog Jonas (han vill inte framträda med namn) kontakt med Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Tierp. Sonen, som då gick i förskolan, hade mycket aggressioner i sig och familjen ville få honom undersökt och förbättra situationen.

Första besöket blev inte så bra. Läkaren fokuserade mest på att sonen inte kunde säga r.

Val 2018 – #dinröst

– Vi kollade upp det, och det är ju inte ett talfel att vara fem år och inte kunna säga r.

 Sen blev det tyst. Efter ett år ringde Jonas upp BUP och frågade när det andra besöket skulle bli av. Då fick han veta att BUP i Tierp lagt ner.

Men hur kom det sig att du hörde av dig efter ett år och inte tidigare?

– Jag visste att det var långa väntetider, men inte så långa. Så bråttom var det inte för oss heller eftersom det viktiga var att få utredningen klar innan han började i skolan. Samtidigt tyckte vi att de kunde ha informerat oss om stängningen.

Skulle få stå längst bak i kön

När Jonas ringde upp BUP i Uppsala fick han svaret att sonen skulle få börja om i kön.

– Jag skällde ut dem och sa att vi redan stått i kö i ett år. Efter utskällningen fick familjen snabbt fem tider att välja på.

– Tråkigt att man ska behöva skälla sig fram, men det verkar vara ett återkommande tema.

Diagnosen fastställdes och medicinering sattes in. Som inte fungerande. Sonen blev i stället mer aggressiv.

– Öka dosen blev rekommendationen, men det hjälpte inte.

1,5 år senare. Efter oräkneliga samtal och löften om återuppringningar som inte klaffat, har sonen nu en medicinering som fungerar bättre.

Men fortfarande väntar familjen på en samtalskontakt.

– Läkaren säger att hans mående beror på tidigare händelser som han måste få chansen att bearbeta. Och fortfarande väntar vi på hjälp med att komma till rätta med hans sömnproblem.

Måste vara med i skolan

Jonas berättar att han ofta måste vara med i skolan för att det inte fungerar annars.

– Det gjorde att jag förlorade jobbet – var borta för mycket.

 Han är besviken på skolan, i stället för att hitta en långsiktig lösning med en personlig assistent, gör orosanmälningar till socialen.

Hur mår du i dag, och var har du för förhoppningar om att det ska bli bättre för er son och att ni ska få det att funka i vardagen?

– Just nu är fokus att det ska fungera i skolan, för att inte uppförsbacken ska bli för lång. Väldigt viktigt för framtiden att det fungerar där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet