Mohammed Bashi-Abdi vill bidra till att öka valdeltagandet i Araby. Foto: Johannes Widergren/SVT

Efter medborgarinitiativ – politikerna debatterade på Araby

Uppdaterad
Publicerad

När Mohammed Bashir Abdi och hans vänner pratade om valet kom de fram till att de ville göra något för att öka valdeltagandet i stadsdelen Araby i Växjö. Därför bestämde de sig för att anordna en valdebatt.

Representanter för alla partier förutom Sverigedemokraterna besökte under onsdagskvällen Centrumskolans aula på Araby för att delta i en debatt som främst kommer att fokusera på integration och skola ur ett lokalt perspektiv. Sverigedemokraterna hade bjudits in på samma villkor som övriga partier, men inte svarat på inbjudan.

Mohammed Bashir Abdi, en av initiativtagarna till debatten, berättar att man vill öka valdeltagandet i stadsdelen genom att låta människorna som bor där möta politikerna och höra vad de har att säga.

Växjö

– Vi vill skapa en plattform där medborgarna och politikerna kan mötas. Många vet inte om att de kan rösta, några vill inte och andra förstår inte. Vi vill att de väljare som kommer till mötet ska få ett hum om hur det fungerar, berättar Mohammed Bashir Abdi under onsdagseftermiddagen.

Uppmärksammat initiativ

Debatten har fått mycket uppmärksamhet i sociala medier och Mohammed Bashir Abdi är säker på att lokalen kommer att fyllas till bredden.

– Den här lilla bollen som vi satt i rullning har blivit så stor att vi inte fattar det själva. Men det är ju så att lågt valdeltagande är dåligt för demokratin, och det var just det som tände vår gnista, säger han.

”Taggade” politiker i fullsatt lokal

Fler än 120 personer i blandade åldrar fyllde aulan under onsdagskvällen, berättar Mohammed Bashir Abdi efter debatten.

– Det känns sjukt bra och vi initiativtagare är stolta över att publiken hade så många frågor. Politikerna var taggade och det hettade till mellan dem.

– Politikerna och publiken gav också varandra löftet att peppa tio personer att rösta, så får hålla ett öga på valdeltagandet på Araby på söndag, säger Mohammed Bashir Abdi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet