Oussama Al Rifai kallar sig för ”the lucky one”, eftersom han han gått från flykting till fast jobb och lägenhet. Foto: SVT

Tjänar 20 000 efter skatt – får inte återförenas med familjen

Uppdaterad
Publicerad

Oussama Al Rifai tjänar 20 000 kronor efter skatt, men det räcker inte för att han ska kunna återförenas med sin familj. Efter att SVT Nyheter Uppsala tagit upp fallet, vill nu Socialförsäkringsutskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S) se över Migrationsverkets försörjningskrav.

Oussama Al Rifai från Knivsta är programmerare och får ut 20 000 kronor efter skatt, men Migrationsverket anser inte att det räcker för att han ska kunna ta sin fru och två barn till Sverige.

– Det saknas 5 000 kronor för att min familj ska kunna komma hit, säger Oussama Al Rifai, som kom till Sverige för drygt två år sedan.

Val 2018 – #dinröst

På den tiden har han hunnit lära sig språket, skaffat fast jobb och förstahandskontrakt på en bostad i Alsike.

14 000 kronor i buffert

Det är Migrationsverkets så kallade normalbelopp som ligger till grund för en familjeåterförening. I Oussama Al Rifais fall handlar det om att nästan 14 000 kronor i månanden ska finnas kvar efter att skatt och bostad är betald, för att täcka kostnaderna för två vuxna och två barn. Det är långt ifrån alla inkomsttagare i landet som har den bufferten.

– Normalbeloppet och den nivån kan det finnas anledning att titta på det framöver. För tanken är ju inte att du inte ska med ett jobb och en bostad ska kunna återförenas, säger Fredrik Lundh Sammeli (S).

Fredrik Lundh Sammeli (S) vill se över nivåerna för Migrationsverkets normalbelopp. Foto: TT/Regeringskansliet

Det känns som att du kommer att titta vidare på det här?

– Den kommer jag definitivt att ta med mig, för det är en fråga vi inte har mött i det perspektivet.

Oussama Al Rifai har överklagat Migrationsverkets beslut:

– Jag har gjort allting by the book, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet