Maktstrider och oklara majoriteter

Uppdaterad
Publicerad

Det har snart gått ett dygn sedan vallokalerna stängde, men mycket är fortfarande oklart efter söndagens val. I flera kommuner i länet har majoriteter kastats omkull, samtidigt som det pågår maktkamper på olika håll. Detta vet vi just nu:

  • I regionvalet är det helt jämnt mellan blocken, som får 31 mandat vardera. Sverigedemokraterna får 9 mandat och därmed en möjlig vågmästarroll. Socialdemokraterna vill ha ett mittenstyre men vill inte säga om förhandlingar redan inletts med andra partier.
  • Också i Uppsala kommun är det helt jämnt mellan alliansen och det rödgröna blocket, som har 36 mandat vardera. Även här öppnar Socialdemokraterna för ett mittenstyre. Samtidigt utropar Moderaterna Alliansen som vinnare och diskuterar samarbete med Miljöpartiet.
  • Sverigedemokraterna ökar i samtliga av länets 8 kommuner. De får fler mandat i alla kommuner utom Älvkarleby. I Östhammar går partiet om Centerpartiet och blir näst största parti.
  • Det är fortfarande oklart vem som ska styra i Enköpings kommun. Varken Alliansen eller den nuvarande koalitionen mellan Socialdemokraterna och det lokala partiet Nystart Enköping kan bilda majoritet på egen hand.
  • I Tierp kan det bli ett historiskt maktskifte. Alliansen leder med ett mandat, och kan därmed ändra maktbalansen i en kommun som styrts av Socialdemokraterna sedan den bildades på 70-talet.
  • På måndagsförmiddagen inleddes sluträkningen av länets röster. Först framåt torsdag nästa vecka har vi fått ett slutgiltigt valresultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet