Partierna i Vännäs är eniga – ekonomin är det största problemet inför framtiden. Foto: SVT

Ekonomin den stora valfrågan i Vännäs

Publicerad

Ekonomin är den stora utmaningen för Vännäs kommun den kommande mandatperioden. Den borgerliga oppositionen efterlyser privata lösningar och valfrihet, medan socialdemokraterna vill behålla välfärden i kommunal regi. 

I stort sett alla politiker SVT pratat med lyfter fram ekonomin som den stora utmaningen för Vännäs kommande mandatperiod. 

– Vi har ju fokus på ekonomin. Det är det som är problemet i Vännäs, säger Monica Wahlström som är förstanamn på Liberalernas lista. 

– Den allra tydligast frågan är att få ekonomin i balans, vi måste se över våra kostnader, säger Hans-Inge Smetana, gruppledare för Kristdemokraterna. 

– Vi har en ansträngd ekonomi och det är viktigt att få ordning på den, säger Emma Lundkvist som är förstanamn på Sverigedemokraternas lista. 

 Olika lösningar

Ekonomin är en stor framtidsfråga i Vännäs, men partierna skiljer sig när det gäller hur de ekonomiska problemen ska lösas. 

-Vi måste se över vad som kan effektiviseras. Inte spara, men se över vad som kan konkurrensutsättas, säger Monica Wahlström. 

– Vi måste ständigt se vilken verksamhet vi har råd att bedriva och se över vilken verksamhet vi kan ha annan utförare på, säger oppositionsrådet Ulf Eriksson (C). 

– Vi gör ju allt i egen regi, jag tror att vi måste ha lite konkurrens för att det ska bli billigare och bättre, säger Hans-Inge Smetana. 

Angenäm utmaning

Vänsterpartiet vill inte konkurrensutsatta välfärden, utan hellre höja skatten. Kommunalrådet Johan Söderling (S) vill inte heller att kommunal verksamhet ska privatiseras, men håller med om att kommunen måste lösa de ekonomiska frågorna. Samtidigt ser han läget som i grunden positivt, eftersom de till stor del beror på att många yngre familjer bosatt sig i kommunen.  

– Det gör ju att behoven av förskola och skola ökar och det är de som gör att vi behöver satsa i kommunen, men det är ju egentligen en ganska angenäm situation, säger Söderling. 

Sverigedemokraterna ser också ekonomin som den stora frågan och konstaterar att den måste komma i ordning. 

Fokus på klimatet

Miljöpartiets förstanamn Krister Andersson ser också inflyttningen av barnfamiljer som något positivt, inte minst då det är en grupp som är positiv till partiets grundfråga miljön. 

– Vi fokuserar på klimat- och miljöfrågor och försöker få upp de frågorna på bordet och jag tror att demografin gör en del. Vi har extremt mycket barnfamiljer och det är ju en grupp där de här frågorna är viktiga, säger Andersson

Kan slås ihop med Umeå

Om inte kommunen får ordning på sin ekonomi, finns det en oro bland oppositionen för att kommunen på sikt kommer att tvingas gå ihop med någon av grannkommunerna. – Om inte vi kan driva Vännäs effektivare måste vi söka samarbeten på så sätt av vi får knacka på hos nån stor kommun i närheten. Det är inget vi önskar, men vi kan hamna där, säger Jan Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – kommunvalet i Västerbotten

Mer i ämnet