Christina Lidström (M) kommunalråd och Dagmar Schröder (S) oppositionsråd. Foto: SVT
Val 2018

Kommunens ekonomi en het valfråga i Bjurholm

Uppdaterad
Publicerad

Ekonomin och bostadsfrågan är två centrala frågor i Bjurholm inför valet. Både moderater och socialdemokrater vill få bättre koll på kommunens driftskostnader och därmed också ekonomin. Men socialdemokraterna tycker att majoriteten borde öka takten.

Moderaterna, som styr i Bjurholm idag, stänger inte dörren för investeringar, men vill få koll på den kommunala ekonomin genom bättre framförhållning och koll på framtida behov.

– Vi jobbar för att få fram bra statistik och underlag för att ha hållbara planer för framtiden. Vi vill se vad vi ska göra, säger kommunalrådet Christina Lidström (M).

S tycker det tar för lång tid

Socialdemokraterna tycker att utvecklingsarbetet går för sakta och vill att kommunen satsar nu för att minska driftskostnaderna, till exempel genom att bygga en större och modernare förskola i själva samhället.

– Vi behöver en ny modern förskola där vi kan samla alla förskoleavdelningar för att få mer effektivitet, säger oppostionsrådet Dagmar Schröder (S).

”Behöver fler bostäder”

När det gäller bostadsfrågan är partierna i grunden överens om att det bästa är att privata entreprenörer bygger nya bostäder, även om båda partierna kan tänka sig kommunala investeringar. Men också här vill socialdemokraterna skynda på processen.

– Vi behöver fler bostäder, det är något vi pratat om länge, men med nuvarande majoritet har det inte hänt så mycket, säger Dagmar Schröder (S).

– Vi har ett bra samarbete med lokala entreprenörer, säger Christina Lidström (M).

Vad kan kommunen göra?

– Vi ska se över hur vi har det med tomter, både för företag och privatbostäder, säger Lidström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - kommunvalet i Västerbotten

Mer i ämnet