• Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt nordväst om Åbuamossen i Hässleholms kommun i området mellan mossen och väg 1940 i väster och väg 1941 i norr. Personer som bor i området bör förbereda sig på evakuering. Evakuerade personer kan bege sig till Hantverksgården i Hästveda, där kommunen har öppnat upp lokalen och personal finns på plats. Läs mer

Här tackar Vartohy Khashatorian sin förra lärare Karina Gutierrez Foto: SVT
Val 2018

Eleverna på Södertälje friskola presterar bättre än väntat

Publicerad

Fler elever än förväntat uppnår kunskapskraven på Södertälje friskola, visar en särskild beräkning från Skolverket. Vartohy Khashatorian är en av eleverna som kämpat i skolan trots svåra förutsättningar.

Varje år räknar Skolverket ut hur många elever som statistiskt väntas uppnå kunskapskraven. För att få en mer nyanserad bild av betygsresultaten väger de in bakgrundsfaktorer som föräldrarnas utbildningsnivå, andel nyanlända och andel pojkar i skolorna.

Södertälje friskola i topp

I mätningarna hamnar Pershagenskolan i botten bland Södertäljes skolor. Där beräknades 78 procent uppnå kunskapskraven 2017, men det var bara 68 procent som faktiskt klarade målen. Södertälje friskola är ett positivt exempel, där uppnådde 24 procent fler kunskapskraven än förväntat i beräkningen.

”Skolan är som en stor familj”

Vartohy Khashatorian är före detta elev på Södertälje friskola och nu går hon första året på Praktiska gymnasiet i Nykvarn. Hon kom med sin familj från Syrien till Sverige för fyra år sedan.

– Jag hamnade direkt i klassen där alla pratade svenska, i början förstod jag ingenting men det var också bra för då fick jag lära mig snabbt, säger hon.

När hon slutade nian hade hon klarat alla ämnen utom engelska och idrott.

Svårt med läxhjälp hemma

Vartohys pappa har en grundskoleutbildning och hennes mamma har läst på gymnasienivå, ingen av dem har hittills lärt sig svenska. Det har gjort att det har varit svårt för Vartohy att få hjälp med läxorna hemma, istället har hon fått hjälp av kusiner, vänner och skolan. Trots att hon har slutat på Södertälje friskola åker hon ofta dit för att hälsa på.

– Det är som min andra familj, de har hjälpt mig så mycket och det är kul att träffa alla lärare igen, säger hon.

Se Vartohy Khashatorian tacka sin gamla lärare Karina Gutierrez i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - Skola

Mer i ämnet