Foto: SVT
Val 2018

Elin Söderberg (MP) vill göra det enklare att leva klimatsmart

Publicerad
Klimatfrågan är den allra viktigast inför kommande mandatperiod enligt Miljöpartiet. Elin Söderberg är partiets förstanamn från Västerbotten och vill framförallt jobba med att minska klimatpåverkan, till exempel genom att jobba för att Norrbotniabanan blir av.

Miljöpartiet tycker att klimatet är den allra viktigaste frågan att tag i, för klimatet kan inte vänta, menar partiet. Den inställningen får också konsekvenser för vilken politik partiet vill föra.

– Klimatfrågan går in i så många områden, transportpolitiken inte minst. Men också näringslivspolitiken, att vi stödjer svensk industri att ställa om. Men också att vi ska göra det enklare för människor att leva klimatsmart i vardagen, säger Elin Söderberg som är Miljöpartiets förstanamn på länets riksdagslista.

Kraftpengar till glesbygd

Om hon får plats i riksdagen vill hon framför allt jobba med klimatfrågan och de delar som berör Västerbotten.

– Självklart vill vi ha Norrbotniabanan på plats, den frågan kommer jag fortsätta bevaka så att den blir byggd. Men jag vill också att vi får mer av intäkterna från den förnyelsebara energi vi producerar i norra Sverige, att pengarna går till vår glesbygd, säger Söderberg.

”Öka vår självförsörjning”

Elin Söderberg tror att Västerbotten skulle tjäna mycket på en omställning till ett fossilfritt samhälle. Bland annat skulle teknik- och industrisektorn kunna utvecklas, men även lantbruket skulle kunna bli en vinnare i ett samhälle som ställer om sin produktion.

– I ett förändrat klimat kommer länder vi importerar från inte kunna producera på samma sätt och då måste vi öka vår egen självförsörjning, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - riksdagskandidater Västerbotten

Mer i ämnet