Ellinore Johansson har asperger syndrom – och står utan sommarjobb. Foto: Daniel Falck

Ellinore, 20: får inte sommarjobb på grund av min diagnos

Uppdaterad
Publicerad

20-åriga Ellinore Johansson från Karlshamn har inget sommarjobb i sommar. Anledningen tror hon själv är att hon bortprioriteras på grund av sin diagnos.

Ellinore Johansson fick diagnosen Aspergers syndrom när hon var 16 år. Diagnosen gör bland annat  att hon behöver tydlighet och konkreta arbetsuppgifter – något som hon valt att vara ärlig med när hon sökt jobb och varit på anställningsintervjuer. Ellinore känner själv att hon vill vara ärlig från början och säger att hon vill slippa gestalta en karaktär som hon inte står för.

– Jag känner att jag inte kan låtsas vara någon annan. Då blir det bara fel senare. Det är bättre att säga från början vad man har för problematik så att man kan anpassa jobbet från början. Jag är inte min asperger, men det är en stor del av mig och hur jag fungerar. Och jag vill vara den jag är, säger Ellinore Johansson.

”Det är väldigt tufft”

Anita Sjödahl, ordförande för föreningen Attention Ronneby.

Hon upplever själv att det är hennes diagnos som hindrar henne i arbetslivet – att arbetsgivarna dömer ut henne.

– Så fort jag har berättat om min diagnos så har det varit ”dörren är där”. De säger att de inte kan anpassa och begränsa saker efter mig.

Och Ellinore Johansson är inte ensam. Enligt föreningen NSPH (Nationell samverkan för psykisk hälsa) som jobbar med att underlätta för personer med just neuropsykiatriska diagnoser, så är det vanligt att den här gruppen känner sig extra utsatt när de försöker komma in på arbetsmarknaden.

– Det är väldigt tufft. Man ser inte människan bakom diagnosen, vilket gör att man missar många kompetenta personer som hade kunnat komma till nytta för företaget där de är på anställningsintervju, säger Anita Sjödahl, ordförande för föreningen Attention Ronneby, som är en del av NSPH.

Ellinor upplever att diagnosen hindrar henne från att få jobb. Foto: Daniel Falck

Har fått en pratikplats

Ellinore Johansson i Karlshamn har fått hjälp med en praktikplats på en gymnasiesärskola där hon jobbar ett par timmar i veckan, men i sommar hade hon hoppats på att kunna få jobba i en butik och helst med kläder.

Men det tycks inte bli något sommarjobb och Ellinore har tröttnat på att alltid bli nekad när hon berättar vem hon är.

– Jag känner att jag har blivit så dåligt bemött, så det känns inte som att jag har en chans att få något jobb. Det känns som att min låga har släckts lite.

Asperger syndrom ingår i den övergripande diagnosen ASD (Autism Spectrum Disorder)

Symptomen varierar från individ till individ, men typiska egenskaper hos personer med diagnosen kan vara:

Svårigheter i kontakten med andra människor

Specialintressen som kan uppta stor del av uppmärksamhet och tid

Svårigheter att förstå och använda språket i kommunikationen med andra

Bristande motorik

Lätt att hamna i tvingande rutiner eller handlingar

Säregna eller ovanliga sinnesintryck

Källa: Riksförbundet Attention

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) har sin grund i hur hjärnan arbetar och fungerar. Vanliga diagnoser är ADHD/DAMP, Tourettes syndrom, Aspergers syndrom och autismspektrumtillstånd.

Källa: Föreningen Attention

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – Jobb

Mer i ämnet