Emilia fick åka till Elverum när Kasper skulle födas

Uppdaterad
Publicerad

Det var 20 mil till Elverum i Norge och 24 till Falun. När Emilia Emretsson i Idre skulle föda blev det bråttom och paret körde mot Norge.

På andra sidan gränsen mötte norsk barnmorska och ambulans och paret hann också komma till BB i Elverum en stund innan Kasper föddes Idreparet har bara gott att säga om omhändertagandet de fick i Norge men när Mora BB kommer på tal vet de att de vill att BB där öppnar igen.

– Man väljer hellre det som ligger inom sina egna gränser, Mora är vår närmaste storstad och det är betydligt kortare väg dit än till Falun, säger Emilia.

Val 2018 Dalarna

Politisk oenighet

Nedläggningen av Mora BB har varit en följetong med turer fram och tillbaka i snart tio år. Inför valet har flera partier gjort utspel i frågan – trots att en utredning nyligen kom fram till att det inte finns någon anledning att öppna Mora BB igen. Utredningen kom fram till att de risker som finns med att öppna BB igen inte uppvägs av fördelarna för den del av befolkningen som skulle få närmare till förlossningsvård.

Men för Emilia och Emil är närheten viktig.

– Jag känner att man vill ha kortaste möjliga väg, säger Emil Kvilten som fick åka bakom ambulansen mot Elverum.

– Vi hade kontakt på mobilen och blev det dags att föda skulle de stanna så då skulle jag få vara med, berättar han.

Debatt i SVT Dalarna

Paret kommer nu följa de fortsatta diskussionerna om en eventuell återöppning av Mora BB. Landstingsstyrelsen ska efter valet ta ställning till om den frågan ska utredas yttligare.

Ikväll kl 18:30 i SVT1 möts vänsterpartisten Maja Gilbert Westholm och kristdemokraten Birgitta Sacrédeus för att debattera frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Dalarna

Mer i ämnet