En av fem Tierpsbor röstade inte i riksdagsvalet på valdagen

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett högt valdeltagande i söndagens val. Efter att valnattens alla röster räknats samman står det klart att 85,9 procent av Uppsala läns medborgare röstat i riksdagsvalet. Men i Tierp var valdeltagandet lägst i länet.

Sammantaget höll sig länet strax över rikssnittet, men det varierade bland kommunerna och än är inte alla röster räknade. Enligt Henrik Hannebo, verksamhetsutvecklare på Valmyndigheten, är det först till helgen som vi kan vara riktigt säkra.

– Det är bara rösterna från valnatten. Valdeltagandet kan ändras när onsdagsräkningen är gjord och de sena förtidsrösterna och sena utlandsrösterna räknats. Sen kan det också ändras under den slutna sammanräkningen som länsstyrelserna gör på fredag, säger han.

Se faktarutan nedan hur valdeltagandet förändrats efter valnatten.

Tierp sämst i klassen

Efter sammanräkningen av valnattens resultat ligger Knivsta i topp, med 87,7 procent i valdeltagande i riksdagsvalet.

På andra sidan skalan hamnar Tierp, som med sina 79,4 procent är på bottenplats i länet. Var femte Tierpare skickade med andra ord inte med sin röst till valurnorna av en eller annan anledning.

Foto: SVT/David Forsell

– Det är naturligtvis väldigt illa om det skulle stanna där, men nu har vi dryga tusen röster kvar som inte är räknade och inte är med i statistiken. Så valdeltagandet kommer stiga en del när vi lägger till dem, men det är fortfarande för lågt, säger Tierps kommunalråd Bengt-Olov Eriksson (S).

”Det är dåligt”

Men Karl-Erik Berglin i Tierp var en av dem som deltog och dessutom förtidsröstade. Att valdeltagandet varit så lågt i hans kommun ser han inte positivt på.

– Det är väl att folk inte vill. Det är väl en protest, säger han.

Vad tycker du om det?

– Det är dåligt. Vi har vår möjlighet att säga våra meningar och då ska vi göra det tycker jag.

Enköping: 87,7%

Heby: 86,7%

Håbo: 89,1%

Knivsta: 91,3%

Tierp: 87,5%

Uppsala: 89,5%

Älvkarleby: 87,4%

Östhammar: 86,6%

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet