Det centerpartistiska kommunalrådet i Sunne, Gunilla Ingemyr, har varit drivande i arbetet att hålla den lokala handeln levande. Ett stort köpcenter utanför stan skulle vara ödesdigert, menar hon. Foto: SVT

Ett mandat från majoritet i Sunne

Publicerad

Den borgerliga alliansen, med Centerpartiet som draglok, går framåt i Sunne och är i nuläget bara ett mandat från egen majoritet. Miljöpartiet kan därmed med ett enda mandat bli tungan på vågen.

Den gångna mandatperioden har varit rörig politiskt i Sunne efter att det nya partiet Hela Sunne tog plats i kommunfullmäktige efter förra valet. Till en början samregerade de med Socialdemokraterna men i juni 2016 röstade de emot Socialdemokraterna budget och samarbetet sprack. Det ledde till att allianspartierna tog över styret och de har därefter regerat i minoritet. Nu är de ett enda mandat från egen majoritet.

– Det känns väldigt bra, säger kommunalrådet Gunilla Ingemyr (C) vars parti ökade med 6,7 procentenheter till 27,2 procent av rösterna och nu är Sunnes största parti.

Val 2018 – #dinröst

20 av 41 mandat

Moderaterna tappar något medan Liberalerna och Kristdemokraterna går framåt. Kristdemokraterna tar nu plats i fullmäktige och tillsammans har allianspartierna 20 av 41 mandat.

– I det här läget har vi inte kommit så långt att vi har diskuterat vilka vi ska samarbeta med för att få majoritet, säger Gunilla Ingemyr (C).

SD och HS uteslutna

Hon utesluter dock samarbeten med Hela Sunne och Sverigedemokraterna. Kvar att göra upp med blir då Socialdemokraterna och Miljöpartiet och Miljöpartiet kan med sitt enda mandat i fullmäktige bli tungan på vågen.

– Vi har inte diskuterat det alls än. Men det är ju alltid en fråga om var vi får bäst genomslag för våra gröna frågor, säger Eva Hallström (MP) som är partiets toppnamn i Sunne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet