Tio små partier ställer upp i valet i Jönköpings län i höst. Foto: SVT
Val 2018

Ett tiotal småpartier ställer upp i valet

Publicerad

I höstens val ställer ett tiotal partier upp i länets kommunval som inte tillhör riksdagspartierna. Några av dessa är etablerade sedan tidigare. I Vetlanda lyckades det lokala partiet Vetlanda Framåtanda få drygt 21 procent av rösterna i kommunvalet 2014.

Jan Johansson är Vetlanda Framåtandas främsta namn och sedan några år tillbaka även kommunalråd. Det lokala partiet bildades ett halvår innan valet 2010 och har under två val växt och fått mer än en femtedel av rösterna i kommunen.

– Vi sitter inte som några nickedockor, vi vågar ifrågasätta, vi är tydliga och vi lyssnar framför allt på människor, säger Jan Johansson som kommentar på frågan varför han tror att partiet lyckats etablera sig i kommunen.

Flera exempel

Safe i Nässjö och Mullsjö framtid är andra exempel på lokala partier som är etablerade i respektive kommun.

Safe startade 1991 efter att en grupp socialdemokrater i Nässjö hotats av uteslutning ur partiet. Det finns fler exempel på sådana partier som bildats av avhoppare från riksdagspartierna, exempelvis Kommundemokraterna i Jönköping som startats av några före detta moderater.

– Det är enklare om man inte har en central partiorganisation, utan man är här och verkar med medborgarna på ett annat sätt, säger Carin Berggren, före detta moderat kommunalråd i Jönköping, numera förstanamn på Kommundemokraternas lista.

Ett annat exempel är Habodemokraterna, som startades av den före detta sverigedemokraten Morgan Malmborg:

– Jag tror det finns ett väldigt stort missnöje kring våra åtta rikspartier, att det är väldigt toppstyrt. Det är svårt att påverka. Nu kan vi själva bestämma vad som är lämpligt för Habo, sa Morgan Malmborg till SVT i en intervju tidigare i år.

Tycker att det behövs lokala partier

Ytterligare exempel på lokala partier som ställer upp i kommunvalet är Landsbygdspartiet i Sävsjö, Empa(r)tiet i Vaggeryd, Samverkan Sandhem i Mullsjö kommun och Westbopartiet i Gislaved.

Behövs det verkligen ett lokalt parti, räcker det inte med de som är etablerade i riksdagen?

-  De har ju inte samma åsikter om det lokala, och då behövs det säkert lokala partier, säger Kennet Adolfsson, en av Vetlandaborna som SVT möter.

Och han får medhåll av flera Vetlandabor som vi träffar, även sådana som inte delar exempelvis Vetlanda framåtandas politik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Jönköping

Mer i ämnet