Under den stora demonstrationen i Göteborg förra året utbröt det våldsamheter. Foto: TT

Våldsbejakande extremism kan störa årets val

Uppdaterad
Publicerad

Främmande makt, falska nyheter och politikerhot är några av hoten Säpo målar upp inför årets val – även lokalt.
Risken är att hoten utlöser bråk mellan extrema grupper, enligt Sörmlandspolisen.
– Falska nyheter i sociala medier kan vara en tändande gnista, säger polisens valchef Lasse Wennholm.

Därför uppmanar han nu sörmlänningar att vara väldigt kritiska till information, och om det skulle uppstå demonstrationer och motdemonstrationer, låta polisen göra sitt.

”Vi har ju yttrandefrihet”

– Vi kommer att ha en del odemokratiska grupper som kommer att göra opinionsyttringar utifrån sitt perspektiv, men så länge de söker tillstånd och inte bryter mot lagen ska de få göra det. Vi har ju yttrandefrihet, säger Lasse Wennholm.

Enligt polisen finns idag alla typer av extrema yttringar i Sörmland, men det Lasse Wennholm framförallt är rädd för är sammandrabbningar mellan vänster- och högerextrema grupperingar. Enligt Terence Fell, statsvetare på Mälardalens högskola, blir de allt vanligare.

Våld föder våld

– Det verkar vara ett nytt fenomen inom demokratin – att man går till hårt angrepp mot sådant man inte anser är demokratiskt istället för att ta en dialog med de antidemokratiska krafterna.

Menar du att det finns en risk att man bekämpar extremism med extremism?

– Ja, våld föder våld, och uppkomsten av en extrem organisation kan skapa en motpol som är minst lika våldsam och aggressiv, säger Terence Fell.

Polisen är förberedd

Sörmlandspolisen började förbereda sig för årets val redan förra våren, och säger sig idag ha god kunskap om de extrema grupperna i länet. Men skulle det ändå uppstå akuta situationer under valrörelsen känner man sig ändå bättre rustad än vid tidigare val.

– Då vi idag är en enda polismyndighet skulle jag teoretiskt sett kunna sätta in hela Sveriges poliskår i ett extremläge. För till skillnad mot tidigare kan vi nu sätta in alla resurser vi behöver vart som helst i landet, säger Lasse Wennholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Sörmland

Mer i ämnet