Miljöpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna saknar lokala valsedlar i många kommuner.

Flera partier ställer inte upp i kommunval – saknar politiker

Publicerad

Brist på lokalpolitiker gör att många av riksdagspartierna i år låter bli att ställa upp i en rad kommunval.

I Örebro län får Liberalerna avstå från att kandidera i både Laxå och Hällefors för att man inte hittat en enda person som vill stå på valsedeln.

– Det är ett jätteproblem, säger partiets länsordförande Ulrica Solver-Gustafsson (L).

Hon är inte ensam om problemet. Bara i Örebro län finns fler exempel: Kristdemokraterna ställer inte upp i Ljusnarsberg och Miljöpartiet har ingen politiker i Hällefors.

I hela landet är det just Miljöpartiet som saknar upptryckta valsedlar med namn på i flest kommuner, 46 stycken, enligt Valmyndigheten.

Val 2018 Örebro

För Kristdemokraterna är siffran 27 och för Liberalerna 17.

”En gräns för hur länge man orkar”

I Laxå hade Liberalerna kandidater så sent som förra valet, men de vill inte ställa upp igen.

– Det finns en gräns för hur länge man orkar hålla på med politik. Det är det vi har uppnått i Laxå, säger Ulrica Solver-Gustafsson (L).

Ulrika Solver-Gustafsson, länsordförande för Liberalerna i Örebro län. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Sverigedemokraterna har tidigare haft stora problem med att fylla sina platser i kommunfullmäktige. I Örebro län har man nu gjort en storsatsning på att få fram fler politiker. Man har kontaktat de flesta av sina medlemmar för att övertyga dem om att ta politiska uppdrag.

– Vi har pratat med dem om vikten att kandidera så att vi verkligen får folk på alla fullmäktigeplatser. Annars finns det en risk att vi får tomma stolar, och det är inte bra. Vi ser alldeles för mycket av det redan nu och vi vill motverka det så mycket det går, säger länsordföranden Per Söderlund (SD).

Få namn på några listor

Nu har partiet anmälda kandidater i alla länets kommuner. Det är dock stor variation på hur många namn som finns på listorna.

– Det finns några kommuner där det är lite för skralt.

Liberalerna kommer att skicka politiker från andra kommuner till både Laxå och Hällefors under valrörelsen. Man fortsätter jaga röster till valen till riksdag och region, där man har kandidater.

– Vi gör vad vi kan. Vi kampanjar på i de här kommunerna ändå. Vi vill ju öka intresset och kanske kan ett val locka fram nya medlemmar, säger Ulrica Solver-Gustafsson (L).

Partierna som saknar lokala valsedlar

Antal kommuner där partierna inte har beställt några valsedlar med namn till kommunvalet:

M: 8

C: 1

L: 17

KD: 27

S: 0

V: 7

MP: 46

SD:1

Uppgifterna är inhämtade från Valmyndigheten 22 augusti 2018.

Om nya kandidater skulle dyka upp i sista stund går det att anmäla dem, om listan är olåst.

De måste själva godkänna sina kandidatur och väljarna får då skriva namnet för hand på valsedeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet