Per-Olof Löfberg, trafikplaneringschef i Växjö kommun. Foto: Johannes Widergren SVT/Fredrik Sanberg TT

Fler cykelvägar vanligt vallöfte: ”Det ligger i tiden”

Uppdaterad
Publicerad

”Bygg fler cykelbanor” är ett budskap som flera partier på lokal nivå i både Kalmar och Kronoberg går till val med, visar SVT:s lokala valkompass.

I många kommuner vill politikerna att invånarna ska byta bilen mot cykeln, när de arbetspendlar. I bland annat Kalmar kommun går både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna till val med att de vill se fler och bättre cykelvägar byggas som en av sina hjärtefrågor.

I Växjö kommun gör Centerpartiet och Vänsterpartiet samma sak. Växjö kommuns trafikplaneringschef tror att utvecklingen har att göra med att allt fler behöver samsas om vägarna.

– Det ligger i tiden, dels vad gäller klimat- och miljöaspekten av att ta cykeln, men också växer Växjö och andra städer väldigt mycket. Urbaniseringen gör att fler människor måste samsas på samma yta och då gäller det att nyttja befintlig infrastruktur, säger Per-Olof Löfberg trafikplaneringschef Växjö kommun.

Snabbcykelleder underlättar

Ofta är dock infrastrukturen inte anpassad till cyklisternas behov, och en ökad cyklism innebär flera utmaningar. På flera håll i landet har man infört så kallade snabbcykelleder, en särskild sorts cykelvägar som ska göra cykeltrafiken säkrare och snabbare.

– De är bredare än traditionella cykelvägar och skiljer distinkt gångtrafikanter och cyklister åt. För cyklisterna finns också en dragen mittlinje där man separerar riktningarna, berättar Per-Olof Löfberg.

Under 2017 byggde Växjö kommun sin första delsträcka av en snabbcykelväg, från Vallviksvägen på Teleborg till Biskopsrondellen.

KALMAR LÄN

Kalmar

Socialdemokraterna
Vänsterpartiet

Mönsterås

Centerpartiet

Oskarshamn

Vänsterpartiet

Torsås

Liberalerna

KRONOBERGS LÄN

Lessebo

Socialdemokraterna

Markaryd

Kristdemokraterna
Miljöpartiet

Växjö

Centerpartiet
Vänsterpartiet

Partierna ovan har i SVT:s valkompass angett en satsning på cyklism som en hjärtefråga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Småland

Mer i ämnet