SVT:s granskning visar att flera politiker som står högt på listorna till kommunfullmäktige har dömts för brott. Foto: TT

Flera politiker i länet har begått brott

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals personer står på valsedlarna till kommunfullmäktige runt om i länet. Men hur fläckfria är politikerna egentligen? SVT Uppsala har granskat toppnamnen och funnit flera personer som är dömda för brott.

I vår genomgång har vi tagit de fem översta namnen på alla valsedlar för de etablerade partierna i kommunerna, totalt 328 namn, och kört dem i ett arkiv för rättsliga dokument.

Resultatet visar att ingen av politikerna har dömts till fängelse under den gångna mandatperioden. Däremot finns flera domar mot dem:

  • Fyra politiker är dömda för olovlig körning, det vill säga att de kört utan körkort. För det har de fått ett så kallat strafföreläggande – de har fått böter utfärdade direkt, utan rättegång.
  • Tre politiker har fått strafföreläggande för bokföringsbrott, då de slarvat med årsredovisningarna för sina företag.
  • Två har dömts för snatteri.

I övrigt visar vår genomgång att en politiker inte tagit hand om sina djur ordentligt och därför fått ett påpekande från länsstyrelsen.

En hel del av kandidaterna på valsedlarna har också fått betalningsanmärkningar för skulder de inte betalat, till exempel för tv-avgiften.

En person är dömd för våldsbrott, läs mer om det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Uppsala

Mer i ämnet