Johannes Dontios är områdespolis på Lindängen i Malmö och väl insatt i situationen för småföretagarna. Foto: SVT

Knark, hot och utpressning drabbar skånska småföretagare

Publicerad

Knark som göms i butiker och stölder är vardag för småföretagare i Skånes särskilt utsatta områden. 15 av 18 har blivit utsatta för brott det senaste året visar SVT Nyheter Skånes granskning.

SVT Nyheter har besökt 18 småföretagare i Skånes särskilt utsatta områden: Rosengård söder om Amiralsgatan, Lindängen, Seved och Karlslund i Landskrona.

Av småföretagarna svarar 15 av 18 att de utsatts för någon form av brott.  Åtta av dem säger att de har blivit utsatta för hot det senaste året. Tre har blivit drabbade av inbrott, 14 av stölder och snatterier och elva av 18 har funderat på att stänga ner sin verksamhet.

Val 2018 Skåne

Krävs på pengar

Majoriteten av dem vi pratat med upplever otrygghet och anpassar sig till de kriminella i områdena. En företagare i Malmö förklarar det som att det är ”knark- och vapengrossister” utanför hans butik. En annan vittnar om hur drogförsäljare gömmer droger i affären, och en tredje säger att han ångrar att han öppnade sin verksamhet på området.

Om man anmäler eller säger ifrån riskerar man att utsättas för reprissalier, anser många.

Få av de som SVT har pratat med säger att de har blivit erbjudna beskydd eller utsatts för utpressning. Men de som utsatts beskriver det så här:

”Man måste visa tänderna i början, jag är väldigt sträng. Jag sa strängt, att jag klarar mig” berättar en företagare i Malmö som blev erbjuden beskydd när han öppnade.

En annan vittnar om utpressning:

”De la en pistol på bordet och sa: dina pengar imorgon”.

”Använder butikerna för att gömma droger”

Att småföretagare på utsatta områden drabbas av de kriminella där känner områdespolisen Johannes Dontios väl till.

– Man gömmer knark i butiken, utpressning förekommer också, berättar han.

För ett par år sedan inträffade en större incident på Lindängen, där en butiksägare blev offer för narkotikaförsäljare. De använde hans butik för att gömma droger och en anställd blev misshandlad. När polisen satte igång med sin utredning och senare kunde få en person häktad drabbades butiksägarna på nytt – butiken blev vandaliserad bara en halvtimme efter häktningen.

– Det kopplade vi ihop direkt, säger Johannes Dontios.

Mycket har blivit bättre

Men även om det är en mörk bild som många av småföretagarna ger, så säger nästan alla att det har blivit mycket bättre under 2018. De pekar alla mot kamerorna som har satts upp på områdena.

– Folk vet att om de begår ett brott här blir de filmade. Sen har vi jobbat mycket civilt med att störa den öppna droghandel men även mot de tyngre kriminella och fått många fällda för grövre brott. Så de är inte på platsen längre och det har förändrat bilden väldigt mycket, säger Johannes Dontios.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet