Fridolin är skeptisk till EU:s centralstyre, men tycker att samarbetet behövs. Foto: TT

Flest riksdagskandidater har ändrat åsikt om EU

Uppdaterad
Publicerad

När riksdagskandidaterna själva får lyfta en politisk fråga där de ändrat ståndpunkt är ett ämne klart vanligare än andra. Mer än var tionde kandidat som svarat på frågan skriver att de i någon form ändrat inställning till EU.

Det vanligaste svaret från riksdagskandidaterna är att de gått från att vara motståndare eller tveksamma till EU-medlemskap till att se mest fördelar – om än med reservationer.

”Har fortfarande mycket skepsis mot centralstyret i EU, men i dag är EU det samarbete som finns för att trygga rättsstat och internationellt klimatsamarbete,” skriver Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin i sitt svar. 

Valkompassen 2018

SD-topp röstade ja till EU

Men ett flertal kandidater har också blivit mer EU-kritiska sedan tidigare. Bland de sverigedemokratiska kandidater som svarat har alla denna hållning.

”Jag var tidigare en varm anhängare av EU och röstade till exempel Ja till EU i folkomröstningen 1994. På grund av att EU har blivit allt mer överstatligt, har jag dock ändrat uppfattning i frågan och ser mig i dag som en EU-kritiker”, skriver Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof.

Kandidaternas svar ligger ganska väl i linje med befolkningens syn på EU-medlemskapet. Stödet för EU har ökat stadigt från cirka 30 procent 1996 till över 50 procent, enligt SCB.

Andra ämnen som lyfts av många kandidater är migration och integration, försvaret och Nato, kärnkraft och klimatfrågor.  

Frågor som flest ändrat åsikt om

EU: 91 svar

Migration: 36 svar

Nato: 34 svar

Kärnkraft: 28 svar

Miljö och klimat: 24

EMU: 22 svar

Narkotikapolitik: 20 svar

Försvaret: 20 svar

Föräldraförsäkringen: 13 svar

Integration: 11 svar

Andra frågor som nämns ett flertal gånger är alkoholmonopolet, förstatligande av skolan, vinster i välfärden, allmän värnplikt, religiösa friskolor, tiggeriförbud, Öresundsbron, betyg, delad föräldraförsäkring.

Alla landets riksdagskandideter, totalt 5 583 personer, hade möjlighet att svara på frågorna i SVT:s valkompass. Av de 1 665 riksdagskandidater som valde att delta svarade 900 på frågan om de ändrat politisk ståndpunkt i någon fråga.

Källa: Valkompassen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valkompassen 2018

Mer i ämnet