Babak Seued är företagare i Gårdsten. Foto: SVT
Val 2018

Företagare i Gårdsten: ”Det har blivit mycket bättre de senaste åren”

Uppdaterad
Publicerad

Stora köttbitar grillas långsamt bakom fönsterglas i Babak Seueds köttbutik i Gårdsten. Bakom disken står tre män med stora leenden. Babak Seued är en av de 101 företagare som SVT Nyheter har talat med i en omfattande kartläggning över hur utsatta företagarna är för kriminalitet i de områden som polisen kallar för ”särskilt utsatta områden”.

– Vi har inte varit utsatta för några brott den senaste tiden. Det har varit lugnt och skonat på den fronten, säger Babak Seued.

Han har, tillsammans med sin pappa som nyss gick bort, drivit sin köttbutik i Gårdsten sedan 90-talet.

– Då var det ganska stökigt. Många ungdomar var arbetslösa och de hade inget vettigt arbete att utföra. De kände sig utanför och då fanns det ungdomar som stod här utanför. Vi ser inte det idag i centrum. Det känns som att samhället har tagit tag i det problemet både i skolan och på andra håll, säger Babak Suede.

Märker ett lugn

Han är den enda av de 36 företagare i Göteborg och Borås som vi talat med som hyllar politikerna och anser att de sett problemen och tagit tag i dem. Utomhusmiljön har rustats upp och det kommunala fastighetsbolaget Gårdstensbostäder började anställa trygghetsvärdar som bor i Gårdsten. Enligt Babak Seueds märks ett annat lugn i området idag. Men Gårdsten är ändå fortfarande ett av de områden som polisen ser som särskilt utsatta.

– Vi skall inte förneka att Gårdsten har problem, så är det, men vi är på väg ur det här nu, säger Babak Seued.

Anställer i området

När ägaren lämnat butiken berättar hans anställda att han är känd i området. Han och hans pappa gav människor en andra chans, gav dem jobb.

– Jag som företagare försöker alltid att anställa folk som är från Gårdsten. Det är mycket bättre, nästan alla här känner varandra redan. Det tror jag också är viktigt att man gör, säger Babak Suede.

Du som företagare kan ju lägga ditt företag vart du vill. Varför vill du stanna i Gårdsten?

– Det är i Gårdsten jag har utvecklat mig och mitt företag. Jag har fått så mycket stöd från Gårdsten och det skall jag aldrig svika. Jag skall stanna här, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet