Karin Sheikhi, språkforskare på Mälardalens högskola. Foto: SVT

Forskare: ”Ett starkt förstaspråk kan göra min identitet säkrare”

Publicerad

Det pågår en politisk debatt om huruvida modersmålsundervisning ska finnas kvar. Karin Sheikhi, språkforskare på Mälardalens högskola, ser flera risker med att ta bort rätten till modersmålsundervisning i skollagen.

Karin Sheikhi menar att resultaten i skolan skulle kunna försämras och elevernas utveckling i det svenska språket hämmas om man valde att plocka bort modersmålsundervisningen. Enligt henne hänger också språk och identitet ihop.

”Mindre risk att hamna i trubbel”

– Att ha ett starkt förstaspråk kan göra min identitet säkrare. Vi vet att ungdomar med en trygg identitet löper mindre risk att hamna i trubbel av olika slag, säger hon.

Val 2018 – #dinröst

Men räcker det inte att man pratar sitt förstaspråk hemma?

– Det beror på vad man vill med språket. De elever som har svenska som sitt förstaspråk får också undervisning i svenska i skolan, trots att de redan kan svenska. Att lära sig ett språk innebär inte bara att du pratar, utan du lär dig mer om språket. 

Läxhjälp ett bra komplement

Elever som läser modersmål får inte bara utveckla sitt tal, utan även lära sig att skriva olika typer av texter. En god läsförståelse i modersmålet ger god läsförståelse i svenska som andraspråk, enligt en studie.

Karin Sheikhi säger också att elever får lättare att lära sig nya språk om de får chansen att utveckla sitt förstaspråk.

Hör mer om vad forskaren ser för fördelar med modersmålsundervisning i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet