David Karlsson är docent i offentlig förvaltning. Foto: SVT

Forskare: Risk att systemet urholkas

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre engagerar sig i politiska partier. I Hjo har både Vänsterpartiet och Miljöpartiet haft svårt att få tag i kandidater inför valet.

– Det är små partier i små kommuner som drabbas först, säger kommunforskaren David Karlsson.

Även om Sverigedemokraterna gått fram den senaste tiden så är det sett över lång tid så att antalet medlemmar i partierna i Sverige minskar. Den trenden är tydlig, menar David Karlsson som är docent i offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet.

Och färre medlemmar i partierna leder till att färre ställer upp som kandidater. I Hjo har till exempel Vänsterpartiet bara två namn på listan inför årets val och Miljöpartiet inte ett enda.

Val 2018 – #dinröst

– Jag är inte förvånad. Det är allt svårare att rekrytera medborgare att ställa upp för den här typen av krävande politiska uppdrag, säger David Karlsson.

Flera förklaringar

Han ser flera förklaringar till utvecklingen. Bland annat en ökad individualism i samhället.

– Det gör att människor prioriterar annat här i livet. Det är inte att de är mindre politiskt intresserade, men de vill inte jobba politiskt på det här sättet.

Hör David Karlsson i klippet ovan om riskerna med utvecklingen och vad han tycker borde göras åt problemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet