Mehrdad Darvishpour, forskare i sociologi vid Mälardalens högskola. Foto: SVT

Rekordmånga utländska medborgare får rösta i kommunvalet

Uppdaterad
Publicerad

123.000 fler utländska medborgare får rösta i kommun- och landstingsvalet i år jämfört med 2014. Men statistiken visar att få utnyttjar sin rösträtt.

Utländska medborgare som varit folkbokförda i Sverige i minst tre år i följd har rätt att rösta i lokalvalen. Enligt Statistiska centralbyrån får totalt 578.000 utländska medborgare rösta i årets val till kommunfullmäktige. Aldrig tidigare har siffran varit så hög.

Men siffror från senaste valet visar att endast tre av tio valde att gå till valurnorna.

Val 2018 – #dinröst

– Lågt valdeltagande är en katastrof. Det handlar om brist på legitimitet, säger Mehrdad Darvishpour, forskare i sociologi vid Mälardalens högskola.

Växande klyfta mellan medborgarna

Samtidigt röstar allt fler svenska medborgare i kommunvalet. Siffror från de senaste tio åren pekar på att deltagandet i kommunfullmäktigevalen ökat i 277 av Sveriges 291 kommuner.

Att allt färre utländska medborgare röstar visar, enligt forskaren Mehrdad Darvishpour, på ett växande utanförskap.

– När man upplever diskriminering och utanförskap leder det till pessimism och en känsla av att det inte spelar någon roll om man röstar eller inte.

Få politiker med utländsk bakgrund

Enligt Mehrdad Darvishpour beror utanförskapet på flera orsaker. Dels menar han att attityden i Sverige och resten av Europa har hårdnat mot utrikesfödda. Dels saknar utrikesfödda i Sverige en förankring bland förtroendevalda.

– Var femte invånare i Sverige har utländsk bakgrund, men knappt nio procent av de förtroendevalda i riksdag, kommun och landsting har utländsk bakgrund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet