Kommunstyrelsens ordförande Mikael Jeansson tycker det vore tjänstefel av kommunen att inte nappa på erbjudandet från en privat aktör att bygga ny ishall i Tingsryd. Foto: SVT/Arkiv

Förslag om ny ishall i Tingsryd – trots tuffa besparingar

Uppdaterad
Publicerad

De ledande partierna i Tingsryds kommun är positiva till bygget av en ny ishall trots de tuffa besparingar som genomförts inom kommunens verksamheter.

Förslaget kom efter att hockeyföreningen Taif för några månader sedan skrev ett brev till kommunen där de pekade på behovet av en ny ishall. Socialdemokraterna tog upp frågan i kommunstyrelsen, som beslutade att kommunen skulle göra en utredning av frågan innan den kommer upp till beslut i fullmäktige. Men både S, C och M är i olika grad positiva till förslaget.

Enligt både Moderaternas Patrik Andersson och Socialdemokraternas Mikael Jeansson finns det en privat entreprenör som erbjudit sig att bygga själva ishallen.

Tingsryd

”Tjänstefel att inte ta tillvara denna möjlighet”

– Det vore tjänstefel att inte ta tillvara denna möjlighet som nu dyker upp, säger Mikael Jeansson (S) kommunstyrelsens ordförande.

Den befintliga ishallen i Tingsryd är från 1969 och frågan om att bygga en ny har funnits i flera år. Men den konkreta frågan är om kommunen har råd att ingå i ett samarbete som kan innebära stora driftkostnader för kommunen i flera år. Detta samtidigt som kommunen har genomfört stora besparingar under den senaste mandatperioden inom kommunens olika verksamheter.

Svårt att förutsäga kostnaderna

– Det blir alltid en drift och vi behöver hitta de finansiella åtgärderna, säger Anna Johansson (C). 

Vad bygget kommer att kosta och vilka åtaganden samarbetet skulle innebära för kommunen vet man inte just nu.

– Vi behöver veta detaljerna kring det tänkta samarbetet. Vi vill avvakta och se vad kostnaderna blir, det får inte gå ut över skola, vård och omsorg, säger Patrik Andersson (M).

Bakgrund besparingarna i Tingsryd

Besparingarna inom det som kallats ”Hållbar ekonomi” genomfördes eftersom kommunen under flera år hade svårt att få budgeten att gå ihop.

Förslagen kring hur man skulle spara pengar var bland annat färre filialbibliotek, nedläggning av skolan i Rävemåla och en stängning av äldreboendet Lindegården i Linneryd.

En av de nämnder som ständigt kämpade med röda siffror var socialnämnden, där bland annat äldreomsorgen ingår. Att just Lindegården lades ner var bland annat ett resultat av att det fanns fler platser på kommunens äldreboenden än vad som vad som behövdes.

Under mandatperioden har kommunens ekonomi förbättrats väsentligt, men det är enligt ekonomichef Daniel Gustafsson inte enbart ett resultat av besparingarna, utan beror också på att skatteintäkterna och statsbidragen till kommunerna ökat. Därför har Tingsryd tillfört pengar till socialnämnden under mandatperioden, vilket även gynnat äldreomsorgen.

För 2017 hade samtliga nämnder en budget i balans.

FOTNOT: I en tidigare version av den här artikeln stod det att kommunen sparat på äldreomsorgen. Det är sant i den meningen att antalet platser på äldreboenden minskat, men samtidigt har socialnämnden och därmed också äldreomsorgen, fått en större tilldelning i de senaste årens budgetar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tingsryd

Mer i ämnet