Foto: SVT

Förslaget: Lägg ner musikskolan i Vindeln

Uppdaterad
Publicerad

Den kommunala musik- och kulturskolan växer i Sverige, men i Västerbotten har trenden varit den motsatta när det gäller antalet kommuner som har en. Senaste kommunen i raden där det finns politiska förslag om nedläggning är Vindeln.

Det är bara en handfull kommuner i landet som inte har en kultur- och/eller musikskola. Två av dem finns i Västerbotten, varken Vilhelmina eller Sorsele har någon. Doroteas var på fallrepet men har nu räddats kvar i alla fall för det kommande läsåret med hjälp av statsbidrag.

Inför valet föreslår nu också Sverigedemokraterna i Vindeln att musikskolan där ska läggas ner.

– Det är en tufft beslut men vi behöver göra hårda prioriteringar och socialnämnden behöver pengar, berättar Lars Forsgren (SD) och ger sina siffror.

Tre tjänster bort

Att lägga ner verksamheten innebär enligt honom en besparing på tre heltidstjänster och totalt 1,3 miljoner kronor. I SVT:s lokala valkompass för Vindeln tycker Moderaterna att det är ett ganska bra förslag, även om de helst vill att musikskolan finns kvar. Centerpartiet, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tycker alla att nedläggning är ett mycket dåligt förslag.

– Nuvarande budgetprognos pekar på minus 29 miljoner kronor och det är verkligen inte lätt att hitta något att spara på i de här små inlandskommunerna, konstaterar Lars Forsgren (SD).

Ett exempel på det är Vilhelmina som la ner för tre år sedan.

– Vårt parti kämpade ju emot men det gick inte och nu tror jag inte att det är någon större diskussion om att försöka starta igen, berättar Anna-Leena Danielsson som företräder Politiskt Alternativ.

Kämpar för nystart

I Sorsele däremot, finns det krafter som arbetar för en nystart.

– Vår ambition är att få igång verksamheten som är så viktig för barn och unga under den kommande mandatperioden, berättar det vänsterpartistiske kommunalrådet Kjell Öjeryd.

I andra kommuner som till exempel Skellefteå, föreslår hans partikamrater att kulturskolan ska vara helt avgiftsfri. Det är också enligt Kulturskolerådet en trend i hela Sverige, att allt fler kulturskolor är gratis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Västerbotten

Mer i ämnet