Stefan Attefall och Andreas Sturesson anser att förtätningen av Jönköping har nått gränsen. Foto: SVT

”Förtätningen av Jönköping har nått gränsen”

Uppdaterad
Publicerad

Centrala Jönköping bör inte förtätas mer. Det anser Kristdemokraterna som nu vill se en stor satsning på nya villaområden i både ytterkanten av staden och i kommunens mindre orter.

Under de senaste åren har det varit en medveten strategi att bygga Jönköping tätare. Tomma ytor har använts för att bygga ihop staden. Just nu pågår till exempel arbetet med Munksjöstaden och vid Odengatan där många nya bostäder byggs.

Nu menar Kristdemokraterna att gränsen börjar bli nådd. I det bostadsprogram som partiet tagit fram inför valet vill de istället se en större satsning på nya villastäder.

Val 2018 – #dinröst

– Man kan inte bara förtäta staden, utan den måste få växa utåt och även i kransorterna, säger kommunalrådet Andreas Sturesson (KD) som tillsammans med bland andra förre bostadsministern Stefan Attefall ligger bakom programmet.

Problem med förtätning

Partiet menar att det även finns problem med allt fler bostäder i centrala staden, bland annat att bygga ut barnomsorg i samma takt. Men även att en del invånare upplever att det blir alltför tätt mellan husen.

– Men sedan måste ju hela kommunen också få leva. Om fler exempelvis bygger i Ölmstad så kan handlaren där få lättare att överleva.

Det är i orter som Tenhult, Skärstad och Gränna som KD menar att kommunen skulle  kunna erbjuda nya villaområden. Men även närmare centrala Jönköping, som Huskvarna och Kortebo.

Få villatomter

Samtidigt har förtätningen inneburit att mycket fokus lagts på flerbostadshus, något Kristdemokraterna vill ändra.

– Vi har tidigare erbjudit exceptionellt få villatomter i Jönköpings kommun, och därför flyttar folk till andra kommuner som Habo och Vaggeryd för att kunna bygga, säger Andreas Sturesson.

Men vet ni att efterfrågan finns på de orterna?

– Vi måste självklart lyssna på vad folk vill ha, att det ska vara attraktiva lägen. Viktigt är också att se över till exempel möjligheterna att åka kollektivt. Med fler som flyttar till de orterna så ökar ju även underlaget, säger Andreas Sturesson.

Tidigare har Miljöpartiet lanserat idén att bygga en helt ny stad i skogarna söder om Jönköping, men så långt vill inte Sturesson gå.

– Det ser jag som praktiskt svårt att genomföra, även om jag har förståelse för tankarna.

Vill gasa

Byggplanen tas fram samtidigt som man på flera håll i landet börjat tala om en stagnerande byggmarknad, men det bekymrar inte partiet.

– Vi ser att behovet finns, och det är ju faktiskt lättare för oss att gasa om andra bromsar.  Det gäller att locka hit bra aktörer genom bra villkor, säger Stefan Attefall.

Det här vill KD

– Fokuseringen på nya villastäder är en del av Kristdemokraternas plan för att nå målet om i genomsnitt 1000 nya lägenheter per år i Jönköping.

– Partiet vill även förenkla byggprocesserna som man idag menar går för långsamt, bland annat på grund av brister i den kommunala hanteringen.

– Partiet vill skapa en samordningsgrupp mellan olika kommunala förvaltningar som hanterar byggfrågor, och dessutom ett råd mellan byggherrar och den kommunala förvaltningen för att enkelt kunna hantera vad man kallar ”småtjafsfrågor”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet