• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: SVT

Fortsatt blågrönt styre i Västra Götalandsregionen

Uppdaterad
Publicerad

Det blir Alliansen och Miljöpartiet som styr i Västra Götalandsregionen de kommande fyra åren. Det blev klart på tisdagen. Men koalitionen tappade en rad mandat i valet, och tvingas regera i minoritet.

I ett pressmeddelande skriver de blågröna partierna att man är den största ”samlade politiska konstellationen” i regionen. Men med tanke på valresultatet så är man också en svagare konstellation jämfört med de senaste fyra åren.

– Det handlar om att skapa breda överenskommelser i de stora frågorna. Sedan kanske man i vardagen inte lägger fram de mest omstridda förslagen. Lite försiktighet i maktutövningen kan man tänka sig att vi får visa, säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M).

Grönblå samverkan samlar totalt 68 mandat. För att ha majoritet krävs minst 75. Foto: SVT

Tidigare under tisdagen gav Socialdemokraterna upp sina försök att bilda en majoritet i regionen, efter att ha fått nej från Liberalerna och Centern om ett blocköverskridande samarbete.

Att försöka bilda majoritet med Socialdemokraterna blev aldrig riktigt aktuellt, enligt Centerpartiet.

– Det skulle kräva att fyra av oss fem i grönblå samverkan gick över till S. Då har vi i Centerpartiet gjort bedömningen att det är bättre att fortsätta som idag och försöka leda regionen tillsammans med de partierna som styrt sedan 2014, säger Kristina Jonäng, gruppledare för Centerpartiet.

Men vice ordförande Helén Eliasson från Socialdemokraterna tror att det blir svårt för ett minoritetsstyre att styra regionen på ett bra sätt.

– Självklart är vi besvikna. Vi är övertygade om att vi behöver bort från blockpolitiken för att inte göra oss beroende av att Sverigedemokraterna blir vågmästare, säger Helén Eliasson (S).

Oförutsedd allians

Det är först den 23:e oktober det står helt klart vilka som kommer styra i regionen. Då ska regionfullmäktige välja regionstyrelsen. 

Men enda sättet att fälla den blågröna minoriteten är om en oförutsedd allians bildas mellan S, SD, D och V.

– Då ligger vi illa till, säger Johnny Magnusson.

Hur troligt tror du det är att detta händer?

– Det är relativt osannolikt skulle jag säga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Väst

Mer i ämnet