Foto: Ida Andersson

Privata äldreplatser delar partierna i Uppvidinge

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Uppvidinge vill att det ska finnas ett tak för hur många platser kommunen köper på privata äldreboenden. Vid tre tillfällen den senaste mandatperioden har de tagit upp frågan om att förändra det system som kommunen har i dag, där det enbart de äldres eget val som styr. Men de övriga partierna säger blankt nej.

I Alstermo finns det enda privata äldreboendet i Uppvidinge, Smedsgård. I dag bor 16 äldre här, men om fler som har rätt till särskilt boende väljer att flytta hit kan platserna utökas. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ser en risk att det då blir en lägre efterfrågan på platserna på de kommunala boendena och att de då står tomma. Därför vill de att kommunen i stället upphandla ett fast antal platser av Smedsgård eller andra privata aktörer.

S: ”Vi vill ta ett helhetsansvar”

– Du kan teckna hur många platser du vill, men vi har också ett ansvar för den kommunala verksamheten och vi vill ta ett helthetsansvar, säger Niklas Jansson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Val 2018 – #dinröst
Niklas Jonsson är förstanamn på Socialdemokraternas lista i Uppvidinge. Foto: Anne Torvinen

Men Centerpartiet håller inte med.

– Då begränsar man valfriheten när man kommit upp till det taket, säger Ingrid Hugsson (C) som är förstanamn på Centerpartiets kommunlista.

Majoriteten vill ha systemet kvar

De senaste åren har frågan om vilket system som ska gälla diskuterats vid flera tillfällen och senast i juni röstade en majoritet i kommunfullmäktige för att det nuvarande ska vara kvar. Men Socialdemokraterna kan tänka sig att ta upp frågan igen.

– Det är en viktig fråga att vi ska kunna styra och påverka våra egna verksamheter. Om vi får makten är det inte det första vi tar tag i, det finns mycket annat som är prioriterat före det här, men med tiden kan det blir så, säger Niklas Jonsson (S).

Ingrid Hugosson är toppnamn på Centerns lista i Uppvidinge. Foto: Anne Torvinen

”Mer långsiktigt”

Ida Jansson, som är ägare och verksamhetschef på Smedsgård, säger att hon föredrar dagens system eftersom det gör att hon kan planera verksamheten långsiktigt. Om socialdemokraterna och vänsterpartiet får sin vilja igenom och det istället blir en vanlig upphandling befarar Ida Jansson att hon ska erbjudas kontrakt på ett år i taget.

– Det blir alldeles för osäkert och vi har inte funderat så mycket mer än så. Vi hoppas att det ska rulla vidare och gör det inte det så får vi fundera på det då, avslutar Ida Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet