Nystartad förening vill bevara och utveckla Folkparken i Halmstad. Foto: SVT

Frågan om folkparkens framtid engagerar

Uppdaterad
Publicerad

Framtiden för Folkparken med sitt stora kulturhus är en het fråga i Halmstad. Efter den nya översiktsplanen togs fram 2014 står folkparken och förfaller. De som vistas på området frågar sig hur det är möjligt.

– Jag växte upp i området och var här mycket som barn. Det fanns alltid nån aktivitet här för oss. Det är så tråkigt att området bara förfaller, säger Ingemar Andersson.

Han är en av många som kommer till parken varje vecka och spelar boule. Halmstad kommun äger 66 procent av ytan, resten har två olika ägare ansvaret över. Den mindre byggnaden har brutits upp och slagits sönder. Mängder av krossat glas ligger runtomkring.

Val 2018 – #dinröst

Ny detaljplan väntas

– Vi har varit där ett tiotal gånger och spikat igen men sedan blir det helg och någon bryter upp det igen, säger fastighetsägaren Nickas Uppfeldt och fortsätter:

– Det pågår ett detaljplanarbete som vi är delaktiga i.

7 000 namnunderskrifter

Ett antal dokument har innehållit förslag och inriktningar för folkparkens framtida utformning.

I översiktsplanen pekas folkparksområdet ut som ett framtida område med ”blandad bebyggelse med övervägande delen bostäder”. I Handlingsprogram för bostadsförsörjning 2016-2030 föreslås 150 bostader planläggas och byggas år 2021-2025 och i Lokalförsörjningsstrategi 2016-2025 framtida skolor och förskolor, föreslås en grundskola for ca 300 elever stå klar år 2022.

Dokumenten innehåller förslag som arbetas in i detaljplanearbetet. Teaterföreningar och andra kulturarbetare som varit hyresgäster i det stora Kulturhuset har sakta fått lämna det eftersom kommunen sagt upp hyresavtalet med ägaren Pontus Lundgren. En del av dem har fått nya lokaler i kulturhuset Najaden längs Nissan.

Stark kritik har riktats mot kommunen som många menar inte ser till det lokala kulturlivets bästa. Uppemot 7 000 namnunderskrifter vittnar om en stark vilja att bevara Folkparkens kulturhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet