Robert Stenkvist, ordförande i Sverigedemokraterna i Södertälje/Nykvarn säger att frågan om tomma stolar varit prio ett inför förberedelserna för valet 2018. Foto: TT/sd

Frågan om tomma stolar – prio ett för SD i Nykvarn

Uppdaterad
Publicerad

I Nykvarn står en av Sverigedemokraternas stolar i kommunfullmäktige tom, vilket påverkar hur mycket partistöd som delas ut. Men inför höstens val vill partiet ändra på det.

Sverigedemokraterna är enligt siffror från valmyndigheten det partiet som har flest tomma stolar i kommunerna, och en av dem finns i Nykvarn.

Frågan om partistöd ställdes på sin spets i Södertälje 2010 när kommunstyrelsen nekade Sverigedemokraterna stödet när de inte kunde fylla sina platser. Sverigedemokraterna överklagade beslutet och vann i kammarrätten.

Val 2018 – #dinröst

Men 2014 ändrades kommunallagen och öppnade upp möjligheten för kommunerna att själva kunna minska stödet i förhållande till antalet besatta mandat, men för att kunna använda sig av de nya reglerna måste varje kommun fatta ett lokalt beslut.

SVT Nyheter har i en enkät undersökt hur många av landets 290 kommuner som idag skärpt sina regler och det visar sig att majoriteten gjort det.

”Mindre pengar till aktiviteter”

Partistödet ska bland annat gå till lokal opinionsbildning.

– Det är klart att det påverkar att inte få stöd för en tom stol, det är ingen katastrof men allt räknas. Det kanske blir mindre till pengar till olika aktiviteter, säger Robert Stenkvist, ordförande i Sverigedemokraterna i Södertälje/Nykvarn.

Prioriterad fråga

Men frågan om att fylla upp platserna har prioriterats hos partiet, och efter nästa val ska de ha förtroendevalda på alla sina mandat enligt Robert Stenkvist.

– Det har varit mycket angelägen fråga och vi har jobbat hårt med att få tillräckligt långa listor så att vi kan fylla alla platser, jag tror att vi kan säga att det är prio ett, säger han.

Hur ser du på risken att ha tomma stolar efter valet i höst?

– Det finns ingen risk i Södertälje eller Nykvarn, vi har fyllt listorna så att det ska finnas folk på varje stol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet