Arkivbild

Frågetecken kring den historiska folkomröstningen i Gislaved

Publicerad

Den nionde september skrivs historia i Gislaveds kommun. För första gången ska man då folkomrösta i kommunen och valet gäller var den nya bad- och simanläggningen ska ligga.

Det invånarna kan rösta på är tre alternativ. Det ena platsen kallas Gisle, området ligger bakom den befintliga simanläggningen i Gislaved. Det andra är Mossarp, området ligger i utkanten av Gislaved och utkanten av Anderstorp. Men så finns även ett tredje alternativ som heter avstår, som för många är lite luddigt.

– Vi ville ge ett alternativ för de som inte riktig känner för de andra två alternativen men ändå känner att frågan är viktig och att politikerna ska ta tag i den, då kan man rösta avstå, säger Marie Johansson (S) kommunstyrelsens ordförande.

Val 2018 – #dinröst

Politikerna får bestämma

Mer än femtio procent av invånarna måste rösta för att något alternativen ska gå igenom och vinner alternativ tre, avstå. Så innebär det att frågan går tillbaka till politikerna som får besluta var simhallen ska ligga.

– Då kommer hela frågan tillbaka till politiken och vi gör då ett omtag i frågan. Vi kommer föra ett resonemang med våra invånare igen, säger Marie Johansson.

Men kommer alternativen Gisle och Mossarp strykas då?

– Nej, det är ju så att både Gisle och Mossarp är två starka alternativ i denna frågan men vi gör helt enkelt ett omtag, säger hon.

Presenteras tionde september

Att det blir en historisk folkomröstning i kommunen är något som invånarna i både Gislaved och Anderstorp gillar.

– Ja jag tycker att det är bra att vi röstar, jag kommer rösta på Gisle, säger Gislavedsbon, Hildegard Wallin

– Det är bra att vi röstar så att vi får den i Mossarp, det är ju närmare för mig, säger Anderstorpsbon Irma Hedberg.

Rösterna kommer att räknas på kvällen den nionde september.

– Vi kommer förhoppningsvis ha ett resultat måndagen den tionde september, säger Marie Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet